Medicii debutanți din Marea Britanie vor întrerupe lucrul timp de şase zile începând de miercuri pentru a cere majorări salariale, într-o grevă de o durată fără precedent pentru sistemul public de sănătate britanic.
După trei zile de grevă înainte de Crăciun şi numeroase alte greve în ultimele luni, medicii juniori îşi intensifică acţiunile după sărbători, în lipsa unui acord cu guvernul pentru a rezolva criza provocată de inflaţie.
Greva medicilor debutanţi, care sunt aproape 70.000 în Anglia, a început miercuri dimineaţă la ora locală 7.00 (9.00, ora României) şi se va încheia la aceeaşi oră marţea viitoare.
Această nouă grevă de şase zile intervine într-un moment în care sistemul public de sănătate britanic, NHS, se confruntă cu o criză de medici şi se străduieşte să reducă listele uriaşe de aşteptare pentru pacienţi. În ultimele luni, sistemul a fost marcat de o serie de greve istorice ale diverselor categorii de personal, printre care, pentru prima dată, s-au numărat şi asistentele medicale.
NHS şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecinţele acestei greve în plină iarnă, explicând că "aproape toate îngrijirile de rutină vor fi perturbate", prioritate având îngrijirile de urgenţă.
Această lună ianuarie ar putea fi "unul dintre cele mai proaste începuturi de an pe care le-a văzut NHS", a avertizat Stephen Powis, directorul medical al NHS England, într-un comunicat, îndemnându-i pe pacienţi să nu renunţe încă la îngrijirile medicale. "Nu numai că această acţiune va avea un impact uriaş asupra programărilor, dar se suprapune peste o serie de presiuni sezoniere, cum ar fi Covid, gripa şi absenţele din motive de boală ale personalului, care afectează modul în care pacienţii sunt îngrijiţi în spitale", a adăugat el.
Un medic debutant câştigă aproximativ 32.000 de lire sterline (37.000 de euro) în primul său an de practică, potrivit guvernului. Potrivit sindicatului BMA (British Medical Association), care are în rândurile sale 46.000 de medici debutanţi, salariile acestora au scăzut cu aproape un sfert din 2008, dacă se ia în calcul inflaţia.
Guvernul a negociat timp de cinci săptămâni în toamnă, în încercarea de a ieşi din impas înainte de perioada tensionată din iarnă. Acesta le-a oferit o creştere salarială de 3% la începutul lunii decembrie, pe lângă creşterea medie de 8,8% deja acordată în această vară.
Dar pentru sindicatul BMA, "guvernul nu s-a arătat capabil să prezinte o ofertă credibilă în materie de salarii", cu o propunere care, în opinia sa, nu ar stopa scăderea puterii de cumpărare. "Am petrecut perioada sărbătorilor în speranţa de a primi oferta finală pe care ministrul Sănătăţii ne-a promis-o anul trecut. Din nefericire, acest lucru nu s-a întâmplat", au spus miercuri Robert Laurenson şi Vivek Trivedi, reprezentanţi ai Comitetului tinerilor medici din cadrul BMA.
"Suntem pregătiţi să purtăm discuţii suplimentare, dar primul lucru de făcut este să punem capăt acestei greve", a răspuns marţi un purtător de cuvânt al Downing Street, subliniind că 88.000 de consultaţii medicale au fost anulate în timpul celor trei zile de grevă din decembrie, scrie news.ro.
La vremea respectivă, premierul britanic Rishi Sunak a calificat continuarea grevei drept "foarte dezamăgitoare", acuzându-i pe medici că au prelungit şi mai mult listele de aşteptare pentru pacienţi.
O categorie de medici experimentaţi, cunoscuţi sub numele de "consultanţi", a obţinut recent o majorare cuprinsă între 6% şi 19,6%, asupra căreia membrii sindicatului BMA nu au votat încă.
Marea Britanie a înregistrat un număr mare de greve începând cu jumătatea anului 2022, ca urmare a crizei puterii de cumpărare. Inflaţia, care a rămas mult timp blocată la peste 10%, a stagnat recent şi s-a situat la 3,9% pe an în noiembrie.
Editor : G.M.