Unii părinți din Fâșia Gaza au început să scrie cu cerneală neagră numele copiilor pe picioarele acestora, pentru a putea fi identificați dacă mor în atacuri aeriene sau dacă se pierd, scrie CNN, care citează declarații ale medicilor din zonă. „Acesta este un nou fenomen care tocmai a apărut în Gaza”, spune unul dintre medici.
Jurnaliștii CNN au stat de vorbă cu medici de la spitalul Al-Aqsa. În morga spitalului erau la acel moment cadavrele a trei copii. Fiecare are numele scris pe picior, cu cerneală neagră.
„Avem cazuri în care părinții au scris numele copiilor pe picioare și pe abdomen”, a declarat pentru CNN dr. Abdul Rahman Al Masri, șeful departamentului de urgență al Spitalului Al-Aqsa.
El a spus că părinții sunt îngrijorați că „se poate întâmpla orice” și că nimeni nu-și va mai putea identifica copiii. „Asta înseamnă că ei simt că sunt vizați în orice moment și pot fi răniți sau martirizați”, a adăugat Al Masri.
Un angajat care spală cadavrele la morga spitalul a descris duminica drept „o zi excepțională”. El a declarat pentru CNN că numărul morților din noaptea de sâmbătă spre duminică a depășit 200 și a confirmat afirmațiile lui Al Masri.
„Am observat că mulți părinți scriu numele copiilor pe picioare pentru a putea fi identificați după atacuri aeriene și dacă se pierd. Acesta este un nou fenomen care tocmai a apărut în Gaza. Mulți dintre copii sunt dispăruți, mulți ajung aici cu craniul distrus .. și este imposibil să-i identifici, poți doar în baza acelei scrieri”.
În ultimele două săptămâni, sute de copii au fost scoși de sub dărâmăturile clădirilor lovite de atacuri aeriene, iar mulți dintre ei nu au putut fi identificați din cauza rănilor suferite, scrie CNN.
Între timp, spitalele rămân fără medicamente, apă și electricitate, în timp ce sute de palestinieni răniți au nevoie de tratament, au declarat medicii și angajații sanitari din Gaza pentru CNN.
Medicul Iyad Issa Abu Zaher, directorul general al spitalului, spune că situația a devenit „catastrofală”. „Este imposibil pentru orice spital din lume să facă față acestui număr mare de răniți. Nu mai sunt camere sau paturi de spital pentru acești răniți. Răniții sunt aduși în fața sălilor de operație, fiecare așteptându-și rândul”, a susținut el.
Numărul morților în Gaza începând cu 7 octombrie a crescut la peste 4.650, iar al răniților a ajuns la 14.245 răniți, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății din Gaza, unde jumătate din cei 2,2 milioane de populație sunt copii. De atunci, spitalele s-au confruntat cu provocări uriașe, de la capacitatea de îngrijire a răniților până la rezervele de materiale sanitare. Camioanele cu ajutoare au primit permisiunea să intre în Gaza în weekend, dar grupurile umanitare susțin că proviziile sunt prea puține.
Duminică, agenția ONU care îi ajută pe refugiați din Palestina a avertizat că rezervele sale de combustibil se vor epuiza în trei zile. Dr. Fu'ad al-Bulbul, şeful secţiei de neonatologie de la spitalul Al-Shifa din Gaza, a avertizat că majoritatea copiilor pe care îi îngrijește vor muri dacă rezervele de energie electrică se vor termina, deoarece ei depind de ventilatoare.
În secție se află 45 de incubatoare unde sunt îngrijiți bebeluși născuți prematur.
Până duminică, spitalul său a rămas fără substanțe care sunt folosite în mod obișnuit pentru a ameliora problemele de respirație la copiii prematuri.
Majoritatea sugarilor sunt grav bolnavi și echipa medicală epuizată a lucrat 18 zile consecutive, a adăugat el.
Editor : G.M.