Marea Britanie vrea să mute temporar zeci de migranți tamili în România de pe o insulă militarizată din Oceanul Indian

Data actualizării: Data publicării:
imigranti tamili pe barca
Grupul de refugiați tamili a încercat să ajungă cu o barcă de pescuit din Sri Lanka până în Canada. Captură foto: X

Zeci de migranți tamili, ținuți de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian, ar putea fi relocați temporar în România, într-un centru administrat de ONU, dacă vor accepta oferta autorităților britanice, scrie BBC News. După șase luni, tamilii ar putea fi mutați în Regatul Unit. Altor migranți din grup li se oferă stimulente financiare pentru a merge în Sri Lanka, unde oamenii spun că se confruntă cu persecuții. În 2021, zeci de tamili au devenit primele persoane care au cerut azil pe insula Diego Garcia, din Oceanul Indian, după ce barca lor a avut probleme. Jurisdicția asupra insulei a fost cedată recent de către Regatul Unit către Maurițius.

Statutul neobișnuit al acestui teritoriu din Oceanul Indian a dus la o lungă dispută juridică, guvernul britanic afirmând că aducerea lor în Marea Britanie risca să creeze o „rută de migrație pe ușa din dos”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Londra a declarat că miniștrii au lucrat pentru a găsi o soluție care să protejeze bunăstarea migranților și „integritatea frontierelor teritoriale britanice”.

Relocarea celor mai vulnerabili migranți în timp ce cererile lor legale sunt procesate le-ar oferi „mai multă siguranță și bunăstare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Oferta făcută marți migranților de către oficialii britanici aflați pe insulă a fost făcută după ce Regatul Unit a anunțat că predă către Mauritius suveranitatea teritoriului britanic din Oceanul Indian (Biot), care include Diego Garcia. Baza militară britanică de pe insulă nui va fi însă mutată.

Citește și Iadul din paradis: Trei ani de groază pentru zeci de naufragiați blocați într-o bază militară secretă din mijlocul Oceanului Indian

Hartă. Atolul Diego Garcia, în Oceanul Indian

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

BBC a obținut luna trecută un acces fără precedent la Diego Garcia pentru a asista la o audiere în instanță cu privire la reținerea ilegală a grupului într-o mică tabără împrejmuită, care este păzită de compania privată de securitate G4S. O hotărâre în acest caz este așteptată în curând.

Guvernul britanic a susținut că convenția privind refugiații nu este în vigoare la Biot deoarece acesta este „distinct din punct de vedere constituțional” de Regatul Unit, deși este administrat de Ministerul de Externe din Londra.

În schimb, administrația Biot a stabilit un proces separat pentru a determina dacă tamilii ar putea fi returnați în Sri Lanka sau dacă li s-ar acorda protecție internațională - care, potrivit ONU, este similară statutului de refugiat.

Câți oameni sunt în tabăra de refugiați

În prezent, 56 de tamili se află încă pe Diego Garcia. Alți opt se află în prezent în Rwanda după ce au fost transferați acolo pentru îngrijiri medicale în urma unor tentative de automutilare sau sinucidere.

Majoritatea migranților așteaptă decizii cu privire la cererile lor de protecție internațională sau fac apel la respingerea acestora. În total, opt au primit protecție internațională.

În cursul verii, Paul Candler, oficialul de rang înalt care conducea teritoriul, a solicitat guvernului să aducă toți migranții în Regatul Unit din cauza a ceea ce el a descris ca fiind o „situație periculoasă și nesustenabilă” în tabără, pe fondul incidentelor masive de automutilare.

Candler a demisionat o lună mai târziu, spunând într-o scrisoare de demisie, obținută de BBC, că a găsit „situația migranților din ce în ce mai dificilă” și „cerințele personale de conducere pe care aceasta le-a pus asupra mea din ce în ce mai provocatoare”.

diego garcia profimedia
Insula Diego Garcia. Foto: Profimedia Images

Vorbind cu migranții din tabără marți dimineață, comisarul interimar al Biot, Nishi Dholakia, a declarat că guvernul britanic a luat în considerare cererea anterioară a administrației Biot, dar a decis în schimb să „facă oferte diferite pentru persoane diferite”.

„Unii oameni vor primi oferte de a merge într-o altă țară sigură, iar alții vor primi o ofertă de întoarcere voluntară”, a spus el.

„Vreau să vă asigur că acest anunț nu înseamnă că cineva va părăsi insula imediat. Veți avea cu toții timp să analizați oferta și pașii următori.”

Avocații de la firmele britanice Leigh Day și Duncan Lewis, care reprezintă unii dintre migranți, au declarat că este „imperativ ca tabăra să fie închisă fără întârziere” și ca guvernul britanic „să găsească o soluție viabilă pe termen lung pentru toate persoanele și familiile”.

Migranților - atât de pe insulă, cât și din Rwanda - ale căror cereri de protecție internațională au fost aprobate, precum și familiilor din tabără cu copii, li se va oferi transferul într-un „centru sigur” administrat de Națiunile Unite în România, în timp ce guvernul britanic continuă să caute o „soluție durabilă” - au declarat migranții pentru BBC.

Oamenilor li s-a spus că vor rămâne în centrul din România timp de până la șase luni

„În aceste șase luni, Marea Britanie va continua să dezvolte o soluție durabilă pentru dumneavoastră, în conformitate cu standardele internaționale. Puteți alege să acceptați orice soluție care vă este prezentată în această perioadă. Dacă nu doriți să acceptați nicio ofertă prezentată în aceste șase luni, veți fi adus în Marea Britanie”, se arată în scrisorile administrației Biot, văzute de BBC.

Un bărbat, aflat în prezent în Rwanda, căruia i s-a oferit mutarea în România a descris-o ca fiind „o ușurare foarte mare”. Un alt migrant aflat acolo a spus că a fost „cea mai fericită zi din ultimii trei ani”.

Celor cărora li s-au respins cererile de protecție și care nu fac parte din unitățile familiale din tabără li s-au oferit stimulente financiare pentru a se întoarce în Sri Lanka. Potrivit unei scrisori către migranți, văzută de BBC, acestea vor include 3.000 de lire sterline, asigurare medicală timp de trei ani, cazare timp de până la trei ani, plus un loc de muncă sau oportunități de formare sau educație.

Cei cărora nu le-au fost aprobate cererile de protecție nu au epuizat încă toate căile legale. Avocații care îi reprezintă pe migranți urmează să zboare la Diego Garcia pentru a-și întâlni clienții în această săptămână.

„Nu am mâncat nimic de dimineață. Mă simt foarte deprimat”, a declarat unul dintre tamili, care a fost tratat pentru o problemă de sănătate mintală în Rwanda și căruia i s-a propus acum să se întoarcă în Sri Lanka.

diego garcia vazuta din aer foto profimedia
Foto Profimedia

Primii migranți ajunși pe insulă voiau să plece în Canada

Primii tamili au sosit pe Diego Garcia în octombrie 2021, spunând că au fugit de persecuție și au încercat să ajungă în Canada pentru a cere azil, când barca lor a avut probleme și au fost salvați de Marina Regală britanică. Povestea lor a fost susținută de hărți, articole de jurnal și date GPS aflate la bord. În lunile următoare, au sosit alte ambarcațiuni.

Când BBC a vizitat tabăra luna trecută, bărbații și femeile erau aliniați la gardul de doi metri și stăteau în fața corturilor făcând cu mâna.

Tabăra este formată din corturi militare bej cu cupolă, folosite ca spații de cazare, și corturi umanitare albe care au fost transformate în camere comune improvizate și într-o biserică.

În interiorul unuia dintre corturi, unde dorm aproximativ cinci sau șase bărbați, un bărbat a ridicat un panou de deasupra patului său pentru a descoperi un cuib de șobolani. „Uite, o scurgere. O gaură de șobolan”, a spus un altul în timp ce arăta urgent în jurul cortului său, unde erau agățate cearșafuri și prosoape pentru a crea camere diferite.

Tamililor li s-au dat paturi militare verzi pe care să doarmă, dar au stivuit paleți de lemn și cutii de carton aplatizate deasupra în încercarea de a le face mai confortabile.

Citește și: Mutați forțat de pe un arhipelag acum 55 de ani, foști locuitori insulari se luptă ca Marea Britanie să respecte o decizie a ONU

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri