ACTUALIZARE 15.05. Potrivit Vaticanului, în jur de un milion de oameni au ţinut să asiste la ceremonia din Piaţa Sfântul Petru. Alături de ei, au participat 98 de delegaţii oficiale, 24 de şefi de stat şi de guvern, dar şi preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Jose Manuel Barroso şi Herman van Rompuy.
Printre capetele încoronate prezente la slujbă s-au numărat regele Juan Carlos şi regina Sofia ai Spaniei, marii duci de Luxemburg şi principii de Liechtenstein.
Slujba a fost transmisă în direct, inclusiv online, biserica catolica având peste un miliard două sute de milioane de credincioşi in toata lumea.
Un moment cu totul special a fost întâlnirea dintre actualul suveran pontif şi predecesorul său. Papa Francisc l-a îmbrăţişat pe Papa emerit Benedict. Ca să nu provoace confuzie în rândul credincioşilor, fostul suveran pontif nu a stat lângă Papa Francisc, ci alături de cardinali.
După ceremonia de canonizare, suveranul pontif a urcat în papamobil şi a străbătut Piaţa Sfântul Petru, ca să-i salute pe sutele de mii de credincioşi adunaţi între braţele uriaşei colonade a lui Bernini. Mai mult, Papa Francisc a străbătut în întregime Via della Conciliazione, bulevardul care leagă Piaţa Sfântul Petru de malurile Tibrului.
ACTUALIZARE 12.04. Un milion de oameni sunt la Vatican pentru slujba de canonizare a celor doi suverani pontifi, Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea. Slujba este în plină desfășurare în Piața Sfântul Petru de la Vatican, dar vorbele prin care cei doi papi au fost trecuţi în rândul sfinţilor au și fost rostite de actualul suveran pontif, Papa Francisc.
„Declarăm şi hotărâm că fericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea sunt sfinţi. În numele Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh!”, a spus Papa Francisc.
ACTUALIZARE 11.12. O slujbă de celebrare a acestui eveniment unic are loc şi în Bucureşti, la Catedrala Sfântul Iosif.
Sanctificarea celor doi foşti conducători ai Bisericii Catolice vine după procesul de beatificare, care reprezintă primul pas al trecerii lor în rândul sfinţilor.
Procesul de canonizare se poate desfăşura numai după ce persoanele care urmează să fie trecute în rândul sfinţilor au fost beatificate. Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat la 1 mai 2011, în faţa a sute de mii de credincioşi veniţi din toate colţurile lumii catolice, ca să cinstească memoria primului suveran pontif polonez din istorie.
Papa Ioan al XXIII-lea, care va fi canonizat odată cu Ioan Paul al II-lea, a fost beatificat la 3 septembrie 2000 chiar de cel alături de care urmează să fie trecut în rândul sfinţilor.
PORTRET. Papa Ioan al XXIII-lea, salvatorul a mii de evrei, inclusiv din România
PORTRET. Ioan Paul al II-lea, primul Papă sanctificat la numai nouă ani după moarte
Beatificarea înseamnă în cadrul Bisericii Catolice recunoaşterea publică a sfinţeniei unei persoane şi presupune un întreg proces care poate să dureze de la câţiva ani, la câteva secole. Există două căi prin care poate fi demonstrată sfinţenia candidatului: miracolele înfăptuite sau moartea pentru credinţă.
Pentru Papa Ioan Paul al II-lea, calea spre beatificare a fost foarte scurtă, după ce i s-a atribuit un miracol - vindecarea unui călugăriţe de Parkinson.
Cel de-al doilea miracol al Papei Ioan Paul al II-ea, produs la o zi după beatificare, a fost vindecarea unui femei de anevrism cerebral, în momentul în care doctorii nu-i mai dădeau nicio şansă. Acesta i-ar fi vorbit dintr-o fotografie.
„Vocea mi-a spus: <Ridică-te, nu te teme!>. Am decis să mă ridic şi am răspuns: <Da, Doamne!>. La acel moment, m-am ridicat din pat, am mers la bucătărie unde se afla soţul meu care m-a întrebat ce caut acolo şi cum mă simt. I-am răspuns: <Mă simt bine>”, a povestit Floribeth Mora, femeia vindecată de Papa Ioan Paul al II-lea.
Ioan al XXIII-lea, supranumit „Papa cel bun”, va fi canonizat fără a-i fi atribuită o a doua minune, aşa cum cer canoanele Bisericii catolice, după ce actualul Suveran Pontif a hotărât acest lucru.
Procesul de canonizare este ultima fază în cadrul procesului de recunoaștere a sfințeniei unei persoane în cadrul Bisericii. Fericitul este declarat „Sfânt" într-o liturghie publică solemnă de canonizare și cultul său este extins peste tot unde există o comunitate de credincioși. De asemenea, se stabilește și o dată în calendarul liturgic la care acest nou sfânt este sărbătorit.
Biserica Catolică face canonizări de cel puţin 1200 de ani, iar întregul proces de strângere a dovezilor minunilor înfăptuite de cei care urmează să fie trecuţi în rândul sfinţilor este extrem de minuţios.
Părintele Marc Lindeijer este vicepostulatorul cauzelor de sanctificare la Vatican. El lucrează întocmai unui anchetator. Este însărcinat cu strângerea dovezilor de pietate pentru cei propuşi să treacă în rândul sfinţilor.
Aşa măsori popularitatea.
Iar statisticile din piaţă arată, de exemplu, că magneţii pentru frigider cu imaginea Papei Ioan Paul al II-lea sunt încă foarte căutaţi, în timp ce cererea pentru cei cu Papa Benedict al XVI-lea scade.