Una dintre cele mai mari armate din lume se mobilizează împotriva unui duşman ce doar pare mic, dar este puternic şi greu de combătut: ţânţarul care răspândeşte virusul Zika. Operaţiunea costă 31 de milioane de dolari, dar autorităţile braziliene speră să fie de impact.
Luiz Ramos, general în armata braziliană: „Când oamenii vor vedea soldaţi pe străzi, distribuind pliante informative, cred că vor înţelege cât de gravă este situaţia.”
Militarii vor ajunge în 350 de oraşe din ţară, mai întâi cu informaţii, apoi cu insecticid. Însă prezenţa lor ar putea provoca tensiuni în cartierele sărace şi măcinate de violenţe.
Sergio Fernandes, comandantul Marinei: „Militarii nu vor fi înarmaţi, vor avea în dotare doar pliantele cu informaţii pentru populaţie.”
Brazilia este ţara cea mai afectată de Zika, cu 1,5 milioane de persoane infectate. Deja bănuit că provoacă microcefalie bebeluşilor ale căror mame au fost infectate în timpul sarcinii, virusul Zika este asociat tot mai des şi cu sindromul Guillain-Barré, care determină sistemul imunitar să atace nervii, provocând paralizie.
Spitalele braziliene raportează un număr tot mai mare de cazuri de sindrom Guillain-Barré, deşi legătura de cauzalitate cu virusul Zika nu a fost încă dovedită.
Osvalso Nasciemento, cercetător la Universitatea Fluminense: „Visurul Zika pare să aibă o reacţie accentuată cu sistemul nervos central şi periferic.”
În ultimele zile, Brazilia şi Venezuela au anunţat câte trei decese în urma complicaţiilor provocate de infecţia cu Zika. Primele teste clinice ale vaccinurilor la care se lucrează în acest moment nu vor începe mai devreme de un an şi jumătate.