Yemen | Un război uitat şi 7 milioane de muritori de foame
Data actualizării: Data publicării:
7 milioane de oameni din Yemen, majoritatea copii, riscă să moară de foame. Adică un sfert din populaţia ţării. Alte 7 milioane găsesc cu greu ce să mănânce, măcar o dată pe zi. Este efectul războiului civil din Yemen, izbucnit acum aproape doi ani. Un război pe care comunitatea internaţională pare să-l fi uitat sau să-l ignore.
Imagini filmate de o echipă BBC într-un sat din Yemen sunt greu de privit. Războiul nu ucide doar cu gloanţe şi bombe. Copiii mor de foame sau răpuşi de boli pentru că alimentele şi medicamentele nu mai ajung de mult la ei. Spitalele sunt pline de copii care suferă de malnutriţie severă şi de boli asociate. Şi, în multe locuri, singurul lucru pe care părinţii şi doctorii îl pot oferi este un pahar cu apă.
Abdur Ahman are 18 luni, dar cântăreşte cât un bebeluş de şase luni. Născut la o lună după izbucnirea războiului, a suferit de malnutriţie toată viaţa lui. Nu poate merge, nu poate vorbi.
Saida Ahmad are 18 ani şi 11 kilograme. Starea ei de sănătate nu era foarte bună nici înainte de război. După aproape doi ani fără hrană şi fără medicamente, medicii spun că sunt şanse mici să-şi mai revină.
Yemenul a fost dintotdeauna o ţară săracă, dar războiul izbucnit în 2015 între două grupări care încearcă să preia puterea a provocat o catastrofa umanitară. ONU avertizează că există riscul dispariţiei unei întregi generaţii. Ajutorul trimis de comunitatea internaţională nu e suficient şi oricum nu ajunge în întregime la oamenii înfometaţi. Convoaiele umanitare folosesc aceleaşi drumuri ca şi grupările care se luptă între ele şi fiecare vrea să controleze distribuţia ajutoarelor.