Vremea rea nu oprește fluxul de imigranți  

Data publicării:
Conditii refugiati insula Lesbos Gulliver GettyImages octombrie 2015 7

Plutesc pe mare, în bărci supraaglomerate, chiar și în mijlocul iernii, iar pentru mulţi călătoria se opreşte în apele reci ca gheaţa ale Mediteranei. 

Zeci de refugiați irakieni au fost scos din apele înghețate de o echipă de salvamari din Spania care fac muncă voluntară. Fără ei, toți refugiații s-ar fi înecat cel mai probabil. Dintre toate persoanele care se aflau în barca supraaglomeratăă, circa 80 sunt aduși la mal: familii întregi, femei și copii. Femeia din imagini a ţinut strâns la piept unul dintre copii în mijlocul valurilor, acum îşi caută celălalt copil, un băiat de patru ani.

Refugiaţii au stat în mare doar zece minute, dar este iarnă, iar apele mării Egee sunt acum reci ca gheaţa, aşa că mulţi au intrat în şoc hipotermic. 

Nu a durat mult şi ambarcaţiunea care îi aducea din Turcia s-a supraaglomerat. Barca s-a răsturnat cu ei, iar oamenii s-au trezit aruncați în valurile reci.

Înainte ca barca lor să se scufunde, oamenii aceştia trecuseră prin multe. Toţi fac parte din minoritatea yazidi din Irak şi spun că fug din calea ISIS.

„Pentru că sunt transportaţi în diverse locaţii, mulţi dintre oamenii din spatele meu nu ştiu dacă rudele şi prietenii au supravieţuit. Echipele de salvatori muncesc încă de dimineaţă, salvează oameni din bărcile care se scufundă”, spune reporterul BBC.

Situația se repetă și a doua zi. Ora opt, un nou apel de urgenţă. De această dată, este vorba de o barcă pneumatică. Fiecare val o împinge mai departe. Oamenii imploră după ajutor.

Copiii sunt primii salvaţi. De când Turciei i s-au promis miliarde să oprească bărcile, sosirile au scăzut, însă, zilnic, aproximativ 2000 de oameni trec în Grecia.

„Este a treia barcă pe care o vedem în ultima oră şi este abia ora nouă şi jumătate dimineaţa. Echipele de salvare au văzut 10 până acum, iar cea pe care o vedeţi în spatele meu nu este cea mai aglomerată. Când oamenii sunt atât de disperaţi să ajungă în Europa, sunt puţine lucruri care îi pot opri. Ca şi în cazul salvatorilor spanioli, cei mai mulţi de aici sunt voluntari, iar crearea unei Agenţii europene pentru Paza de Coastă este greu de crezut că îi va descuraja pe cei care încearcă să treacă din Turcia”, a continuat reporterul BBC.

Un voluntar a precizat că oamenii care vor să vină în Europa vor face acest lucru, chiar în timp ce oficialii europeni discută despre securizarea frontierelor.

„Dacă oamenii sunt acolo şi vor să treacă dincolo, vor trece. Asta este ceea ce se întâmplă în larg, în fiecare zi. Cei care încearcă să rămână la suprafaţă, continuă să vină în timp ce Europa vorbeşte de securizarea frontierelor sale”, a declarat Inaki Rullan, un voluntar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”