Vladimir Putin, prima apariție publică după 11 zile

Data publicării:
putin cu presedintele curtii supreme - kremlin.ru

ACTUALIZARE 13:30  Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a apărut astăzi în public, pentru prima dată după 11 zile în care s-a ţinut departe de presă. Liderul de la Kremlin are o întâlnire cu omologul său din Kîrgîzstan, la Sankt Petersburg. Absenţa sa din spaţiul public a creat o adevărată isterie, iar scenariile vehiculate au mers de la o posibilă boală până la înlăturarea de la putere printr-o lovitură de stat. 

Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său kirghiz Almazbek Atambaiev la Palatul Konstantinovski de la Strelna, lângă Sankt Petersburg, relatează Tass, preluată de Mediafax. Agențiile internaționale au preluat imagini de la întâlnire.

Este vorba despre a doua întâlnire între cei doi preşedinţi de la începutul lui 2015, precizează agenţia rusă de stat.

„Viața ar fi tristă, dacă nu ar exista bârfele” - este singurul comentariu făcut luni de Vladimir Putin pe tema sănătății sale.

Putin a apărut ultima dată în public pe 5 martie, când l-a primit pe premierul italian Matteo Renzi la Kremlin.

Vladimir Putin, în vârstă de 62 de ani, şi-a anulat săptămâna trecută participarea la o serie de evenimente planificate anterior, inclusiv o vizită în Kazahstan şi semnarea unui acord cu republica separatistă georgiană Osetia de Sud.

Absenţa sa neobişnuit de lungă din public a declanşat un adevărat val de speculaţii cu privire la motive, inclusiv că liderul rus ar fi devenit tată, ar fi fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de palat, s-ar fi îmbolnăvit, şi-ar fi făcut o operaţie estetică sau ar fi murit.

O serie de glume morbide s-au propagat ca un incendiu pe reţele de socializare - ultimul bastion al libertăţii de exprimare în Rusia - iar hashtagul #Putinumer (#Putinmort) a devenit foarte popular pe Twitter.

Purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că preşedintele rus este sănătos, respingând zvonurile, pe care le-a catalogat drept o „nebunie de martie”.


Unul dintre scenariile dispariţiei liderului rus susţine că Vladimir Putin a fost îndepărtat de la putere. Puciul ar fi fost organizat de fostul director al serviciilor secrete, Nikolai Patruşev. Această teorie a fost făcută publică de unul dintre apropiații preşedintelui rus care susţine că Vladimir Putin a fost luat prizonier.

Alţii nu merg chiar atât de departe. De exemplu, Kurier, o publicaţie austriacă, scrie că preşedintele Rusiei suferă de probleme grave la spate şi tocmai de aceea, un medic de la Viena a fost chemat de urgenţă la Moscova pentru a-l trata pe Vladimir Putin.

Alte surse spun că liderul de la Kremlin ar fi suferit o operație estetică al cărei rezultat n-ar fi cel scontat.

Pe de altă parte, Business Insider publică pe site-ul său informaţa potrivit căruia liderul de la Kremlin a avut o gripă puternică.

O publicaţie rusă susţine că liderul de la Kremlin ar fi suferit un atac de cord, în timp ce alţi jurnalişti vorbesc despre faptul că preşedintele rus ar suferi de cancer.

În fine, un tabloid elveţian susţine că liderul de la Kremlin a dispărut din viaţa publică pentru a merge în Ţara Cantoanelor, unde presupusa parteneră a sa, fosta gimnastă Alina Kabaeva, ar fi născut.

Tuturor acestor speculaţii, Kremlinul le-a răspuns timid, spunând că Vladimir Putin este sănătos, dar ocupat să-şi organizeze agenda săptămânilor viitoare. Aceste explicaţii nu au convins.

„Nu trebuie uitat un lucru. A fost locotenent-colonel KGB, iar specialitatea sa era dezinformarea. Aşa că nu poţi şti niciodată ce se întâmplă cu el. Spune un lucru şi face altul”, a declarat Bill Rhodes, fost vicepreşedinte al Citigroup.

În aceste condiţii, sunt tot mai mulţi cei care se întreabă ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin chiar ar fi în incapacitate sa-şi ducă la bun sfârşit mandatul. Şi aici, scenariile sunt numeroase, dar cele mai multe vorbesc despre înlocuirea lui cu un o persoană din actualul anturaj al liderului de la Kremlin.

„Faptul că există atât de puţine informaţii şi atât de multe speculaţii despre el este şi pentru că vorbim despre un sistem autoritar, centrat pe un singur om. Dacă acel om dispare, toată lumea se îngrijorează”, spune Alexander Kliment, director la Eurasia Group.

Mediile ruse favorabile Kremlinului pun speculaţiile pe seama unei campanii de dezinformare a presei occidentale.

Demonstrează fapul că media şi administraţia americană nu ştiu prea multe despre ceea ce se întâmplă în Rusia pentru că nu au o relaţie bună cu Rusia. Eu cred că acum preşedintele Putin stă în pat, se uită la Russia Today şi râde”, a declarat un comentator de la Russia Today.

Deocamdată, televiziunea de stat a difuzat un documentar în care liderul de la Kremlin dă explicații despre anexarea Crimeei. 

Rusia era gata să-şi activeze arsenalul nuclear în timpul operaţiunilor de anexare a Peninsulei Crimeea, a afirmat Vladimir Putin în documentarul difuzat de postul public de televiziune. Liderul de la Kremlin a spus că ruperea Crimeei de Ucraina a fost precipitată de protestele care au dus la înlăturarea lui Viktor Ianukovici de la putere, acţiune pe care preşedintele rus o numeşte o lovitură de stat coordonată de Statele Unite. Documentarul, numit „Crimeea. Drumul spre casă” a fost difuzat cu ocazia împlinirii unui an de la referendumul în care locuitorii Peninsulei au votat, în proporţie de 95 la sută, pentru independenţă şi integrare în Federaţia Rusă.

Premierul Crimeei a declarat, pentru BBC, că regiunea s-a întors în patria sa istorică şi că nu va mai face niciodată parte din Ucraina.

Documentarul a fost difuzat acum, dar a fost filmat cu ceva timp în urmă. O precizare importantă în contextul în care preşedintele rus, Vladimir Putin, este, în momentul de faţă, cel mai căutat om de pe planetă, după ce absenţa lui din viaţa publică a stârnit o adevărată isterie în presă. 

Kremlinul a anunțat luni că vizita președintelui rus în Kazahstan, amânată săptămâna trecută, ceea ce a alimentat speculațiile cu privire la sănătatea sa, a fost reprogramată pentru vineri, 20 martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeile se pot pensiona anticipat în 2025 în condiții mai avantajoase. Ce prevede noua lege a pensiilor
Digi FM
Kamara și-a cerut iubita de soție pe scenă, în noaptea de Revelion: „Am intrat în 2025 în forță”
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
Hugh Jackman, alături de fiul său, în vacanță, în Australia. Copiii actorului încearcă să se adapteze la noua...
Adevarul
Unde își mută românii firmele și ce facilități fiscale au alte state
Newsweek
Cea mai rea veste de la Casa de Pensii. „Lucrăm, dar nu facem plăți”. 2.500.000 pensionari, afectați
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025