„Este necesar să se ajungă la un compromis. În opinia mea, se va ajunge la el în curând”, le-a declarat Vladimir Putin unor jurnalişti, la Ufa, în Urali, la finalul unui summit al Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (SCO), în cadrul căruia s-a întâlnit, joi, cu preşedintele iranian Hassan Rohani.
Președintele rus a făcut aceste declaraţii în contextul în care negocierile au intrat vineri în a paisprezecea zi de prelungiri, după ce Iranul a acuzat Occidentul că revine asupra poziţiei sale, iar Washingtonul a anunţat că este pregătit să părăsească negocierile, scrie Mediafax.
Însă Vladimir Putin a declarat că el speră că Iranul şi membrii Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) urmează să ajungă în curând la un acord asupra garanţiilor în vederea încheierii negocierilor cu succes.
„Nu doar Iranul şi participanţii la negocieri sunt interesaţi de acest lucru, ci toate ţările din regiune, inclusiv ţările arabe şi Israelul. Pornim de la faptul că toate sancţiunile impuse Iranului este necesar să fie ridicate”, a adăugat el, insistând ca acestea să fie anulate cât mai curând posibil.
„Noi credem că nu aşa se rezolvă problemele internaţionale”, a spus el.
Iranul a insistat asupra faptului că este necesară o modificare a embargoului ONU asupra armamentului şi o relaxare a restricţiilor impuse în domeniul rachetelor, o perspectivă care-i alarmează pe rivalii Iranului şi totodată aliaţi ai Statelor Unite în regiune.
Vladimir Putin s-a pronunţat împotriva sancţiunilor în general, în contextul în care Rusia este afectată dur de sancţiunile occidentale care i-au fost impuse pentru presupusa implicare a Moscovei în conflictul armat din Ucraina.
„Noi pornim de la faptul că instrumente precum sancţiunile este necesar să fie complet retrase din vocabularul economic internaţional şi din comunicare”, a subliniat Vladimir Putin.
Cuvântul sancţiune „ar trebui să nu fie utilizat în economia mondială, pentru că o întoarce cu sus-n jos”, a continuat el.
Rusia este afectată dur de sancţiunile impuse de Occident din cauza implicării sale în războiul din Ucraina, iar Vladimir Putin a recunoscut că măsurile punitive au contribuit la criza economică.
Liderul de la Kremlin a recunoscut totodată că o anulare a sancţiunilor poate conduce la o creştere a producţiei de ţiţei a Iranului, dar a apreciat că economia mondială se va ajusta.