„Autoritățile din Turcia, din nefericire, nu pot face față fluxului grupărilor înarmate provenite din țările vecine întrucât, din câte se pare, mențin contactul cu ele”, a spus liderul de la Kremlin, reluând astfel acuzațiile despre sprijinul pe care autoritățile de la Ankara l-ar oferi unor grupări siriene din rândul rebelilor care încearcă să-l înlăture de la putere pe președintele Bashar al-Assad.
Rusia a suspendat la sfârșitul anului trecut zborurile charter către Turcia, după ce această țară a doborât un bombardier rus la granița cu Siria, incident soldat cu moartea unuia dintre cei doi piloți ruși, care a fost mitraliat în timp ce cobora cu parașuta după ce se catapultase.
În declarația sa de luni, președintele Putin a susținut că nu are nicio vină pentru deteriorarea relațiilor cu Turcia, făcând astfel aluzie la președintele turc Recep Tayyip Erdogán, care a respins solicitările Moscovei de a prezenta oficial scuze pentru doborârea avionul rus.
Cât despre Egipt, liderul de la Kremlin a spus că în această țară turiștii ruși au fost mereu bine primiți, dar a subliniat că „autoritățile locale încă mai au multe de făcut pentru a le garanta securitatea”.
Zborurile charter către Egipt ale companiilor aeriene ruse au fost sistate în urma atacului de pe 31 octombrie 2015, când o bombă artizanală a explodat la bordul unui Airbus A321 al companiei Metrojet după decolarea de pe aeroportul din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh. Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat acest atac, soldat cu 224 de victime.
Președintele Putin a subliniat că guvernul rus a decis să promoveze turismul intern, cum ar fi cel către peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, dar a cărei infrastructură turistică este încă departe de standardele europene.