Cubanezii au așteptat cu multă speranță vizita lui Barack Obama în Cuba. Ei speră că situația economică a țării se va schimba în urma acestei vizite.
Populația a încercat să se apropie de președintele american prin toate locurile prin care acesta a trecut, dar nu a fost posibil din cauza autorităților cubaneze care fac tot posibilului să îi împiedice pe cubanezii de rând să ajungă la Barack Obama.
Totuși, aseară, când președintele american și familia lui au ieșit să ia cina la un restaurant în zona veche a orașului, au fost întâmpinați cu ovații de o mică mulțime de oameni.
În primele ore de la sosire, Barack Obama a vizitat centrul vechi al Havanei şi a stat de vorbă cu un înalt prelat despre care se crede că a contribuit la dezgheţul din relaţiile celor două ţări. Liderul american se va afla în Cuba timp de două zile şi va avea întâlniri cu preşedintele Raul Castro şi cu opozanţi ai regimului comunist.
Sosirea lui Barack Obama a scos din case sute de cubanezi, care l-au primit pe liderul de la Washington ca pe unul de-al lor.
„A fost emoţionant, foarte emoţionant. E foarte bine că a venit, noi, cubanezii, suntem fericiţi să-l primim şi sperăm ca sosirea lui să fie de bun augur”, a spus un localnic.
„Venirea lui Obama lasă o impresie foarte bună pentru oamenii de aici şi pentru întreaga umanitate”, a adăugat un alt cubanez.
La scurt timp după sosirea în Havana, Barack Obama, soţia sa şi cele două fiice s-au plimbat prin centrul oraşului, inclus în patrimoniul UNESCO. Au vizitat apoi muzeul de istorie unde este şi un portret al preşedintelui american Abraham Lincoln, pe care fraţii Castro îl consideră un erou.
Preşedintele american s-a întâlnit şi cu arhiepiscopul Havanei, despre care se crede că a contribuit din umbră la reapropierea dintre Cuba şi Statele Unite.
„E minunat să mă aflu aici. În 1928, preşedintele Coolidge a venit cu o navă de luptă şi i-a luat trei zile să ajungă aici. Eu am ajuns în doar trei ore. E o vizită şi o şansă istorică să mă adresez direct poporului cubanez, să încheiem acorduri şi contracte comerciale, să construim legături noi între popoarele noastre”, a spus președintele SUA.
„Statele Unite să adopte o politică de deschidere, să înlăture barierele şi să dea, astfel, posibilitatea Cubei să profite de această deschidere”, a explicat analistul politic Peter Hakim.
Criticii lui Obama spun, însă, că vizita sa în Cuba este prematură. Totul, în contextul în care cele două ţări au în continuare diferenţe majore de opinie în legătură cu multe teme. Printre acestea - regimul unipartit şi reprimarea disidenţilor politici.