Foto: Gulliver/Getty Images
„Cancelarul austriac a afirmat fără echivoc că, dacă putem să-i oprim pe migranți doar cu ajutorul un gard, atunci ar trebui mai degrabă să-i lăsăm să treacă”, a afirmat Orban pentru jurnaliștii ungari. „Această opțiune ar trebui luată în considerare”, a adăugat el.
Orban a precizat că participanții la summit au fost de acord cu privire la cinci din cele șase propuneri înaintate de Ungaria, însă nu au reușit să ajungă la o poziție comună asupra celei de-a șasea, și anume că Grecia ar trebui să-și protejeze granițele în colaborare cu Uniunea Europeană în cazul în care nu este în măsură să facă acest lucru singură.
„Este păcat, deoarece aceasta a fost cea mai importantă propunere. În acest sens, frontiera externă a Europei nu este încă apărată și migranții care încalcă acordurile internaționale continuă să sosească prin Grecia”, a mai spus Orban, estimând că participanților la summit le-a lipsit determinarea și curajul pentru a face acest pas. „Cred că nu au considerat acest aspect la fel de important cum îl considerăm noi”, a adăugat premierul maghiar.
Inițial, Orban a prezentat cele șase propuneri miercuri, în Bavaria. În plus față de controlul UE de-a lungul frontierei elene, el a propus separarea refugiaților de migranții economici înainte de a intra în spațiul Schengen și întocmirea de către UE a unei liste cu țări considerate sigure.
Orban a propus totodată ca fiecare stat membru să-și crească contribuția la UE cu un procent și să-și reducă cheltuielile cu un procent, rezultând ca suma alocată pentru refugiați să ajungă la 3 miliarde de euro. El a propus, de asemenea, stabilirea unui parteneriat cu statele a căror implicare în gestionarea crizei migranților este inevitabilă, precum Turcia și Rusia, potrivit Agerpres.
Viktor Orban a subliniat că ar trebui introduse cote globale și toate țările din lume ar trebui implicate în gestionarea crizei migranților.