Ambasada Israelului s-a plâns marţi de o parodie olandeză a cântecului Nettei Barzilai, câştigătoarea Eurovision-ului 2018, calificând-o drept „ruşinoasă” şi „de prost gust”, relatează Agerpres.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Sâmbătă seară, Sanne Wallis de Vries, actriţă şi artistă de cabaret olandeză, a interpretat propria sa versiune a cântecului "Toy", în cursul unei emisiuni difuzate la televiziunea naţională.
Costumată într-un kimono multicolor similar celui purtat de Netta Barzilai la finala Eurovision de pe 12 mai, Sanne Wallis de Vries reia în parodia sa chicotelile şi mişcările de dans ale cântăreţei israeliene.
Olandeza a modificat însă versurile din "Toy", inspirate în varianta originală din mişcarea #MeToo, pentru a difuza un mesaj politic, asociindu-le cu difuzarea de înregistrări video cu manifestanţii palestinieni şi cu zidurile ridicate la frontiera israeliană.
„Uitaţi-vă la mine, sunt o mică ţară fermecătoare, liderii lumii îmi mănâncă din palmă cu curaj şi cu un sărut sting toate incendiile”, cântă Sanne Wallis de Vries.
„Uitaţi-vă ce frumos este când lansez bombe. Oh da, Israelul câştigă în continuare. De 70 de ani, sărbătoarea continuă”, adaugă cântăreaţa.
Această parodie a fost difuzată la câteva zile după violenţele criminale din Fâşia Gaza, unde, pe 14 mai, ziua inaugurării de către SUA a ambasadei lor de la Ierusalim, 62 de palestinieni au fost ucişi în timpul manifestaţiilor de tiruri ale soldaţilor israelieni.
Aceasta „comportă din nefericire aluzii antisemite cum ar fi batjocura faţă de mâncarea kosher sau referinţele la bani, în vechea tradiţie antievreiască”, a reacţionat Ministerul israelian al Afacerilor Externe într-o scrisoare trimisă televiziunii olandeze BNNVARA şi MAE olandez.
„Să arăţi înregistrări video triste şi deprimante pe fundalul cântecului câştigător al Eurovision nu este numai de prost gust, ci şi inadmisibil şi ruşinos”, adaugă ministerul.
„Evenimentele de săptămâna trecută (de la 14 mai) sunt abordate de o manieră satirică”, a explicat BNNVARA, precizând că parodia „nu este în niciun caz o critică la adresa comunităţii evreieşti”.
Artista Sanne Wallis de Vries a refuzat orice comentariu, potrivit grupului radioteleviziunii publice NOS.