36 de terorişti din gruparea Stat Islamic au murit în Afganistan, după ce tunelurile în care se ascundeau au fost lovite de cea mai puternică bombă non-nucleară. Proiectilul armatei americane a primit numele „Mama tuturor bombelor” şi pe bună dreptate, fiindcă dimensiunile sale sunt impresionate. Cântăreşte peste 10 tone şi are nouă metri lungime, iar impactul cu solul a pulverizat totul. Trupele americane din Afganistan au difuzat primele imagini ale atacului. A fost pentru prima oară când un astfel de dispozitiv e folosit în luptă.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„A fost încă o misiune îndeplinită cu succes, sunt foarte, foarte mândru de militarii noştri!”, a spus Donald Trump, președintele SUA.
Este bomba pentru care au fost folosite toate superlativele posibile: cea mai puternică armă, mama tuturor bombelor, cea mai puternică bombă convenţională de pe planetă. Acum, proiectilul impresionant a fost folosit în Afganistan împotriva teroriştilor ISIS. Cântăreşte peste zece tone, are o lungime de nouă metri şi un diametru de un metru. Iar în ciuda dimensiunilor, marja de eroare în ceea ce priveşte lovirea ţintei e de numai 13 metri.
„GBU-43/B este o armă uriaşă, puternică şi de precizie. Am ţintit un sistem de tuneluri şi peşteri pe care luptătorii ISIS le foloseau pentru a se deplasa liberi, fiind mai uşor pentru ei să atace consilierii militari americani şi forţele afgane din regiune”, a spus Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
„Forţa exploziei este amplificată de locul în care este lansată. Fiind un sistem de tuneluri, unda de şoc acţionează în subteran, acţionează în acele tuneluri şi, după cum vă imaginaţi, toţi cei de acolo sunt acum praf şi pulbere”, a spus generalul maior James Marks.
Este pentru prima oară când o astfel de bombă este folosită în luptă. În 2003, bomba uriaşă a fost testată în Florida. Acum, ea fost aruncată din avion într-o zonă în care un militar american din trupele speciale a fost ucis în misiune, chiar zilele trecute.
„(Lansarea bombei - n.r.) transmite un mesaj Teheranului, Phenianului, Damascului şi Moscovei. Prin urmare, există şi o utilizare strategică a ei. Următorii patru ani vor fi diferiţi de ultimii opt”, a spus Michael Pregent, analist militar.
Armata americană mai are în arsenal încă 19 astfel de bombe, a căror valoare depăşeşte 300 de milioane de dolari.