„Stânjenitor” este cuvântul unanim ales de utilizatorii de pe Twitter pentru a descrie acest moment. Raul Castro a încercat să-l forţeze pe Barack Obama să ridice braţul într-un gest de triumfalism răspândit în America Latină. Însă preşedintele Obama a refuzat şi şi-a lăsat mâna să atârne în jos.
„Mi s-a părut chiar amuzantă încercarea lui Castro de a-i ridica mâna ca lui Hugo Chavez, din principiul solidarităţii internaţionale”, a comentat în emisiunea „24 într-o oră” fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.
A fost finalul unei conferinţe de presă în care cei doi lideri nu s-au menajat deloc.
„S-ar putea face mult mai multe dacă Statele Unite ar renunţa la embargo. Recunoaştem poziţia preşedintelui Obama şi a administraţiei sale împotriva acestui embargo, dar nu este de ajuns. Tot pentru normalizarea relaţiilor este necesară şi restituirea teritoriului ocupat ilegal de către baza navală de la Guantanamo. Există diferenţe majore între ţările noastre care nu au cum să dispară”, a declarat Raul Castro.
De cealaltă parte, preşedintele Barack Obama a atins şi el o coardă sensibilă, cea a respectării drepturilor omului.
„Vom pleda pentru respectarea drepturilor omului, inclusiv pentru libertatea de exprimare, de reuniune şi libertatea religioasă. Scopul dialogului pe tema drepturilor omului nu este să dictăm Cubei ce are de făcut. Vrem să ne asigurăm că avem o discuţie sinceră şi corectă pe acest subiect”, a spus Barack Obama.
Jurnaliştii au mers mai departe decât preşedintele american, aducând explicit în discuţie deţinuţii politic.
„Despre ce deţinuţi politic vorbiţi? Daţi-mi numele lor! Sau faceţi o listă cu numele lor. Şi dacă există deţinuţi politic, ei vor fi eliberaţi chiar azi. Până aici!”, a izbucnit Raul Castro.
La câteva ore după această declaraţie, Casa Albă a precizat că a înmânat Cubei mai multe liste cu deţinuţi politic. Unii au fost eliberaţi, dar există cu siguranţă şi alţii.
„Dezacordul principal cu preşedintele Castro nu este că n-ar şti despre aceşti oameni, ci convingerea lor că nu sunt deţinuţi politic”, a comentat Ben Rhodes, consilier la Casa Albă.
Acest schimb de replici nu i-a împiedicat pe cei doi lideri să se relaxeze aseară la dineul de stat de la Palatul Revoluţiei, oferit în cinstea preşedintelui american. Pe acorduri cubaneze, oaspeţii s-au delectat cu preparate locale, precum supă-cremă cu aromă de rom şi mousse de creveţi cu mojito.
Vizita liderului american la Havana, calificată drept "istorică" de însuşi Barack Obama, reprezintă finalul de succes al unui efort diplomatic de 15 luni. Imaginile cu Barack Obama dând mâna cu Raul Castro au făcut deja înconjurul lumii şi sunt simbolul încheierii unui conflict care a definit o bună parte din istoria secolului trecut.
(VIDEO. Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu comentează semnificațiile vizitei lui Barack Obama în Cuba)
Citiţi şi: