Epidemia de Ebola i-a făcut pe oamenii din Liberia să-şi schimbe total obiceiurile. Se spală foarte des pe mâini cu soluţie dezinfectantă, nu se mai îmbrăţişează şi păstrează distanţa faţă de ceilalţi oameni, în mijloacele de transport în comun.
„Mergi împreună cu familia la biserică, dar e un loc în care trebuie să fii atent, fiindcă acolo se adună mulţi oameni. Nu există strângeri de mână sau îmbrăţişări în biserică, stăm departe unii de ceilaţi”, spune un bărbat.
În afară de mii de vieţi, epidemia de Ebola a distrus, aşadar, şi socializarea. Oamenii nu se mai întâlnesc în baruri sau restaurante, iar singura modalitate prin care mai comunică este la telefon.
Efectele epidemiei se simt din plin şi în magazine.
„Înainte, obişnuiam să folosim o jumătate de pungă de orez, pentru care plăteam 1.150 de dolari liberieni (12,5 dolari americani, n.red.) Dar de la începutul epidemiei de Ebola, preţul a ajuns la 1.500. O pungă întreagă de orez a ajuns să coste 50 de dolari!”, spune o femeie.
În ţara vecină, Sierra Leone, mai multe sate au fost plasate în carantină. Oamenii nu au voie să-şi părăsească localitatea, dar oficialii spun că acest lucru este greu de pus în practică.
Din Statele Unite vin veşti mai bune - cameramanul care a luat Ebola în timp ce filma în Africa s-a vindecat. Iar în Elvetia a început testarea a două vaccinuri, făcute din sângele unor pacienţi care s-au vindecat după ce s-au infectat cu virusul febrei hemoragice.