„În cazul alegerilor anticipate există riscul să ne regăsim într-un alt model de integrare. Altul decât cel pe care îl lăudăm aici”, a afirmat Valeriu Streleț, citat de IPN, subliniind că partidele parlamentare care se declară proeuropene vor trebui să demonstreze că își doresc cu adevărat menținerea cursului european pentru Republica Moldova, relatează Agerpres.
În același timp, premierul Streleț a subliniat că ultimele evenimente din Republica Moldova arată faptul că esența valorilor europene a fost distorsionată și că „justiția nu poate fi folosită ca instrument al execuției politice”, aluzie la deciziile luate recent în cazul liderului liberal-democrat Vlad Filat, acuzat de corupție și trafic de influență.
Șeful guvernului de la Chișinău a adăugat că, atât Partidul Liberal Democrat — formațiunea care l-a înaintat la funcția de prim-ministru—, cât și celelalte partide politice care se află la putere din 2009 (Partidul Democrat și Partidul Liberal, n.r.), trebuie să-și asume responsabilitatea pentru greșelile comise în procesul de guvernare și pentru situația în care se află în prezent Republica Moldova.
„Suntem buni în negocieri și răi când se cere acțiune. Trebuie să distrugem sistemul și să construim unul diferit, care să mențină cursul european al țării noastre”, a mai afirmat Valeriu Streleț, dând asigurări că, în calitatea sa de prim-ministru, va depune toate eforturile ca acest obiectiv să fie atins.
Republica Moldova se confruntă în prezent cu o situație politică tensionată, în condițiile în care actuala alianță de guvernare (PLDM-PD-PL) pare să se destrame după „decapitarea” Partidului Liberal Democrat, prin arestarea liderului acestuia Vlad Filat, în timp ce forțele proruse din parlament se pregătesc să demită guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț.