În scene ce amintesc de atacarea ambasadei americane de la Teheran, din 1979, protestatarii au pătruns într-o anexă a reprezentanţei diplomatice saudite, au spart geamurile şi au distrus mobila, înainte de a-i da foc. O oră mai devreme, fusese atacat şi consulatul saudit de la Mashhad.
Incidentele vin după după ce Arabia Saudită a executat ieri 47 de persoane acuzate de terorism. Majoritatea erau jihadişti membri al-Qaida, dar printre ei se afla şi clericul şiit Nimr al-Nimr. Figură simbolică pentru protestatarii şiiţi în timpul Primăverii Arabe, şeicul era un critic vehement al monarhiei saudite.
De altfel, analişti citaţi de New York Times spun că includerea sa printre terorişti este un avertisment pentru disidenţii din ţară.
Mansour al-Turki, purtător de cuvânt al Ministerului saudit de Interne: „Forţele de securitate din regat nu vor ezita să-i urmărească pe toţi ce comit asemenea acte teroriste, se alătură teroriştilor sau îi susţin în orice fel”.
Reacţiile au venit imediat. Iranul, ţară majoritar şiită, a avertizat că Arabia Saudită va plăti scump pentru moartea lui al-Nimr. Câteva ore mai târziu, consulatul de la Mashhad şi ambasada de la Teheran a Arabiei Saudite erau atacate de protestatari.
Proteste au mai avut loc în Pakistan, Irak şi Yemen, iar în Bahrein, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.
Câteva sute de şiiţi au protestat şi la ambasada saudită de la Londra, acuzând Arabia Saudită de încălcarea drepturilor omului.
„Este o ruşine că un apărător al drepturilor omului, în epoca drepturilor omului, poate fi executat pentru crima de a fi vorbit liber”, spunea o femeie.
De altfel, Occidentul a condamnat în repetate rânduri procesele sumare care au dus la executarea a 157 de persoane în 2015.
Citiți și: