Uraganul Irma a lăsat în urmă 24 de morți în Caraibe și pagube de peste un miliard de euro. Acum lovește Cuba și Bahamas și se îndreaptă spre Florida. Mai mult de un sfert dintre locuitori au primit ordin de evacuare, peste 5 milioane de oameni sunt îndemnați să plece oriunde pot înainte ca furtuna să atingă țărmul, mâine dimineață.
Cel mai puternic uragan format în Atlantic de când se fac măsurători a lovit Cuba cu rafale de vânt care au ajuns şi la 260 de kilometri pe oră şi o viteză de deplasare de 20 de kilometri pe oră. Aproape un milion de localnici şi 36.000 de turişti au fost evacuaţi din calea urgiei, în condiţiile în care autorităţile se aşteaptă ca multe dintre hotelurile de pe coastă să nu reziste trecerii uraganului.
Şi Republica Dominicană simte efectele Uraganului Irma.
În Florida, oamenii sunt cuprinşi de un fel de disperare a salvării. Irma va lovi puternic peninsula, iar urmările pot fi catastrofale.
Guvernatorul Floridei le-a cerut tuturor locuitorilor din sudul peninsulei să părăsească zona de urgenţă sau să se refugieze deja în adăposturi.
Rick Scott - guvernatorul statului Florida: „Trebuie să fiţi pregătiţi! Dacă sunteţi în zona de evacuare, trebuie să plecaţi acum! Mergeţi ori la un prieten, la rude, la hotel, la adăposturi, dar mergeţi acum unde trebuie să mergeţi, nu mai întîrziaţi! Dacă vine miezul nopţii şi nu aţi pornit la drum, nu mai plecaţi. Avem adăposturi comunitare, mergeţi acolo.”
Adăposturile au început să se umple imediat ce şi-au deschis porţile. Situaţia de acum le aminteşte de distrugătorul uragan Andrew, din 1992
Ann Samuels, locuitor Miami de titrat: „Să fiu sinceră, sunt speriată pentru că este mai mare decât Andrew. Ne spun să nu ne stresăm, să nu ne facem griji, dar cum să nu-şi faci când vezi tot ce se întâmplă?”
Milton Robinson, locuitor Miami: „Suntem îngrijoraţi pentru că nu ştim ce vom găsi după ce plecăm (n.r. din adăpost) duminică sau luni dimineaţa.”