Ungaria vrea gard de 70 de kilometri la granița cu România. Ministru: Teritoriul nostru nu mai poate fi folosit pentru tranzit
Actualizare 13:30. Guvernul României a transmis un comunicat de presă referitor la intenția Ungariei de a construi un gard la granița cu România.
„Poziția Guvernului României cu privire la tratamentul aplicat imigranților de autoritățile maghiare este în acord cu pozițiile exprimate de statele UE, instituțiile UE și alte organisme internaționale.
Guvernul României reiterează poziția conform căreia construcția unui gard, la granițele Ungariei cu vecinii săi, care să oprească fluxul de imigranți este neconformă cu normele Uniunii Europene. Această poziție a Guvernului României, cu privire la tratamentul aplicat imigranților de autoritățile maghiare, este în acord cu cele exprimate de statele UE, instituțiile UE și alte organisme internaționale.
Reamintim faptul că autoritățile maghiare au primit critici în ultimele zile atât de la organizațiile care veghează la respectarea drepturilor omului, cât și de la reprezentanți ai unor state ale Uniunii Europene și ai unor instituții europene și internaționale.
Guvernul României consideră ca fundamentală respectarea normelor europene, a drepturilor omului, de către fiecare dintre statele UE, dar nu numai.
De asemenea, Guvernul României consideră reacțiile oficialilor maghiari, la opiniile exprimate de către autoritățile de la București, ca fiind total nejustificate.
Vom continua un dialog cu toti partenerii europeni pentru a găsi cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestei situatii si pentru depasirea, in spirit european, a provocarilor aparute in ultimele luni.”
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Actualizare 11:15. Ministrul maghiar de Externe a anunțat că urmează să fie construit un gard lung de 70 de kilometri la granița cu România. Gardul va începe de la graniţa dintre Ungaria, Serbia şi România. Ministerul Afacerilor Externe a criticat anunțul făcut de autoritățile ungare.
„Cred că a fost surprinzător modul în care comunitatea internațională și-a exprimat reacția față de ce s-a întâmplat. Cei ce au făcut declarații îi încurajează pe acești oameni care comit o infracțiune, pentru că au aruncat cu pietre, cu sticle în fortele noastre de ordine. Acești imigranți sunt responsabili dacă evenimentele de ieri se vor repeta”, a declarat Peter Szijjarto, ministrul de Externe din Ungaria.
„Teritoriul Ungariei nu mai poate fi folosit pentru tranzit. Poliția maghiară va proteja țara, granițele”, a subliniat ministrul.
„Trebuie să exprimăm foarte clar, nu e o criză a refugiaților, ci un flux migrator cu care ne vom confrunta foarte mult timp de acum încolo”, a mai spus el.
De asmenea, oficialul maghiar a prezentat două sugestii Comisiei Europene.
„Trebuie să avem o forță europeană capabilă să își protejeze granițele. Noi suntem gata să participăm la această forță. O altă propunere este că e în interesul tuturor să așteptăm încheierea războaielor în Siria, refugiații știm că au ajuns în Liban, Iordania și poate ar trebui să finanțăm taberele de refugiați înființate acolo”, a declarat ministrul unagar de Externe, care a mai propus înființarea de tabere în afara Uniunii Europene.
S-au dat lupte grele la graniţa sârbo-maghiară. Imigranţii blocaţi de două zile pe tărâmul Serbiei, la intrarea în Ungaria, s-au revoltat, au rupt gardul de protecţie şi au încercat să treacă cu forţa frontiera. S-au lovit însă de tunurile cu apă şi gazele lacrimogene ale forţelor de ordine maghiare (DETALII).
„Gazul lacrimogen i-a afectat pe toţi aşa că ei vin aici la robinet. Şi mulţi copii au fost afectaţi. Oamenii se spală pe ochi. A fost prima confruntare pe care am văzut-o aici. Uită-te la acest copil”, relatează reporterul BBC.
„Sunt mai multe ambulanţe. Am văzut din cinci în cinci minute foarte multe ambulanţe intrând şi ieşind de aici”, transmite Florina Fofiu, trimis special Digi24 în Ungaria.
Reacţia oficialilor de ambele părţi nu a întârziat să apară.
Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului ungar: „Încearcă să intre cu forţa pe teritoriul ungar. Nu respectă nicio legislaţie internaţională sau maghiară. Intervenţia cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă e un răspuns adecvat.”
Alexandar Vucici, premierul Serbiei: „M-am simţit ruşinat şi uimit când am auzit veştile în timp ce mă aflam la Washington. Poliţiştii ungari au tras cu gaz lacrimogen pe teritoriul sârb. I-am avertizat pe colegii noştri maghiari să nu se mai repete.”
Deşi spre seară violenţele au încetat, atmosfera a rămas tensionată.
„Cinci dintre copiii săi şi soţia lui sunt în custodia Poliţiei din Ungaria. Iar copilul acestui bărbat este în custodia Poliţiei din Ungaria. Trebuie să îşi recupereze familiile şi au nevoie de ajutor. Vă rog, ajutaţi-ne!”, spune o refugiată.
La sosirea camioanelor cu ajutoare, refugiaţii s-au îmbrâncit pentru o sticlă de apă.
„Am făcut un drum lung până aici. Am trecut prin locuri periculoase, ca să putem trăi în pace, ca să ne recâştigăm umanitatea, nu ca să trăim ca nişte animale”, a spus unul dintre migranți.
Forţele antitero au rămas mobilizate la graniţă toată noaptea.
În urma violenţelor, Serbia a decis să trimită forţe suplimentare la graniţa cu Ungaria. În plus, va încerca să-i mute pe refugiaţi mai departe de punctul de trecere Horgoş-Roszke.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News