În timpul interviurilor pentru angajare, candidații pot avea parte de întâmplări neplăcute sau umilitoare și de multe ori sunt discriminați fățiș din cauza vârstei, a sexului sau a aspectului fizic. BBC a adunat într-un material cele mai ciudate experiențe avute în timpul interviurilor de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Lae a ajuns la timp la interviul pentru un job la biroul unui avocat din Bristol, Anglia. Dar după ce a așteptat 20 de minute, interviul a fost anulat și i s-a cerut să revină a doua zi.
A plecat supărată, iar mai târziu a primit un mesaj în care i s-a spus că „anularea” a fost de fapt un test pe care ea l-a picat și nu a primit postul.
Ea spune că experiența a fost „extrem de bizară” și că a determinat-o să-și înceapă propria afacere, unde are grijă ca procesul de angajare să fie simplu și corect.
Cazul lui Lae nu este singular și potrivit unei agenții britanice de recrutare - Hays - mai mult de jumătate dintre oamenii aflați în căutarea unui loc de muncă au avut o experiență negativă în timpul procesului de angajare.
BBC a aflat poveștile a zeci de oameni care au trecut prin interviuri ciudate, jignitoare și neplăcute.
La fel ca Lae, Aixin Fu a avut și ea o experiență neobișnuită și umilitoare atunci când a aplicat pentru un job administrativ, cu salariu minim, la o universitate.
În timpul unui interviu cu un grup de candidați, aceștia au fost rugați să se târască pe mâini și pe genunchi și să „mugească precum vaca”.
„Am făcut asta timp de trei sau patru minute. M-am enervat destul de tare, pentru că era nepotrivit. Dar a existat și un pic de presiune din partea colegilor, pentru că ei făceau asta”, a povestit ea.
Persoana cu care au susținut interviul le-a spus că încearcă astfel să vadă dacă au simțul umorului, însă Aixin crede că, de fapt, a vrut să le arate cine deține puterea acolo.
Julie din Missouri, SUA, spune că i s-a pus o întrebare incomodă, legată de vârstă, atunci când a aplicat pentru un job de copywriter part-time. Ea a povestit că la început a decurs totul excelent, dar la un moment dat persoana cu care a susținut interviul a întrebat-o: „Câți ani crezi că ți-au mai rămas?”. Julie, care are în jur de 60 de ani, a fost foarte afectată de situația în care a fost pusă și s-a simțit dicriminată.
Dar prejudecățile legate de vârstă nu sunt singurele experiențe neplăcute pe care oamenii le pot avea în timpul interviurilor. Pearl Kasirye, manager de marketing, spune că a fost întrebată despre originea ei în timpul unui interviu pentru un job de PR la un brand de modă din Milano.
Pearl locuiește la Londra și a plecat din Uganda, țara ei natală, pentru a trăi și a studia în Europa, încă de când era mică. A povestit că angajatorul i-a spus că îi va da un salariu la nivel de Uganda, nu unul european, din cauza originii ei. În aceste condiții, Pearl nu a mai dorit jobul.
Mulți oameni au spus că au fost discriminați în timpul procesului de angajare din cauza sexului. Potrivit datelor de pe platforma de angajare Applied, una din cinci femei a fost întrebată dacă are copii sau intenționează să aibă copii, în timpul interviului, în condițiile în care în Marea Britanie este ilegal ca angajatorii să întrebe candidații despre starea lor civilă, dacă au copii sau dacă intenționează să aibă copii.
Editor : D.C.