Un milion de bebeluși ar putea fi salvați de la moarte în fiecare an

Data publicării:
bebelus
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Îngrijirile medicale de specialitate la prețuri accesibile, educația sau chiar suplimentele administrate la timp femeilor însărcinate sunt doar câteva dintre măsurile care ar putea preveni moartea a peste un milion de bebeluși într-un an, în țările în curs de dezvoltare, arată un studiu, consultat de Science Alert. 

O echipă internațională de cercetători estimează că un sfert dintre bebeluși se nasc prematur sau subponderali în 81 de țări în curs de dezvoltare, precizând că nu sunt luate măsuri care să diminueze acest fenomen. Oamenii de știință fac apel către guvernanți și organizațiile de specialitate din aceste state să îmbunătățească sistemul medical pentru femeile însărcinate și bebeluși după naștere, relatează sursa citată

Potrivit publicației The Lancet, există metode ușor de implementat care ar putea preveni ca peste 565.000 de bebeluși să moară la naștere în aceste țări. Mai exact, femeile însărcinate ar trebui să beneficieze de suplimente cu microcurenți, proteine ​​și suplimente pentru energie, aspirină în doză mică și hormonul progesteron. De asemenea, educația are un rol important, iar femeile ar trebui să fie informate despre efectele nocive ale fumatului sau tratamentele pentru malarie, sifilis și bacterii în urină. Toate aceste măsuri pot fi aplicate imediat, atrag atenția experții. 

Totodată, spun specialiștii, dacă femeile gravide ar primi steroizi, iar medicii nu ar clampa imediat cordonul ombilical la naștere, moartea a peste 475.000 de bebeluși ar putea fi evitată, potrivit studiului. Implementarea acestor măsuri ar costa Statele Unite 1,1 miliarde de dolari, susțin experții. E doar o „fracțiune” din ceea ce oferă alte sisteme de sănătate, a spus Per Ashorn, profesor la Universitatea Tampere din Finlanda.

Un alt autor al studiului, Joy Lawn, de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, a declarat pentru AFP că cercetătorii au folosit caracteristici diferite pentru a stabili dacă un copil e născut prematur sau subponderal. Ea a spus că modalitatea tradițională de a determina dacă un copil s-a născut cu o greutate subponderală înseamnă ca acesta să cântărească sub 2,5 kilograme, greutate „aleasă puțin la întâmplare” de un medic finlandez în 1919. Această „măsură nu foarte precisă” a rămas reperul de mai bine de un secol, în ciuda multelor dovezi că „acei copii nu sunt toți la fel”, a spus Lawn.

Cercetătorii au analizat o bază de date care includea 160 de milioane de născuți vii din 2000 până în 2020 pentru a determina cât de des se nasc copiii „prea devreme și prea mici”, a spus ea. „Destul de șocant, am descoperit că acest lucru este mult mai comun odată ce începi să te gândești la asta într-un mod mai nuanțat.” Experții au estimat că 35,3 milioane, adică 1 din 4, dintre bebelușii născuți la nivel mondial în 2020 au fost fie prematuri, fie prea mici, clasificându-i sub noul termen „nou-născuți vulnerabili”.

În timp ce majoritatea copiilor s-au născut în sudul Asiei și în Africa sub-sahariană, Lawn a subliniat că fiecare țară a fost afectată. Unul dintre motivele pentru care progresul a stagnat este că aceste probleme tind „să se întâmple familiilor și femeilor cu mai puțină voce”, a spus Lawn. De exemplu, femeile gravide afro-americane din Statele Unite au primit un nivel mai scăzut de îngrijire decât alte grupuri, a adăugat ea.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ANAF pune tunurile pe românii care scot bani de la bancomat, când vorbim de sume mari. Ce urmărește...
Digi FM
Dan Negru ironizează „Ordonanța trenuleț”: „Îi dau fiicei mele 100 de lei, îi iau 70% și...
Pro FM
Val de critici după ce Mira s-a afișat în costum de baie, cu abdomenul la vedere: „Mai pune câteva kilograme...
Film Now
Două filme noi au debutat în forţă la box office-ul nord american în perioada sărbătorilor de iarnă
Adevarul
Comuniștii au dat liber la Revelioane în România. Cum a apărut acest obicei și când se sărbătorea, de fapt...
Newsweek
Care pensionari iau 175 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie? Cum au scăpat de Ordonanța Trenuleț?
Digi FM
România, cap de listă într-un clasament al Vogue privind cele mai bune locuri de vizitat din lume în 2025: „O...
Digi World
Cum să îmbunătățești securitatea cibernetică a dispozitivelor tale. Sfaturi simple și ușor de pus în aplicare
Digi Animal World
O femeie din Texas a fost mușcată de un șarpe când folosea toaleta. Incidentul nu a împiedicat-o, însă, să...
Film Now
Soția lui Bruce Willis, mesaj emoționant la aniversarea celor 17 ani de căsnicie: „Simt o greutate pe inimă...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025