Un bărbat din Singapore a recunoscut că a făcut spionaj în favoarea Chinei în SUA, timp de 4 ani. Este cel mai recent episod al tensiunilor din ce în ce mai mari între Washington și Beijing, relatează BBC.
Jun Wei Yeo, cunoscut și ca Dickson Yeo, a fost acuzat că s-a folosit de firma sa de consultanță politică pentru a colecta informații pentru serviciile de informații chineze.
Yeo a recunoscut că lucra pentru serviciile secrete chineze în scopul recrutării unor militari şi funcţionari guvernamentali americani care au acces la date sensibile. Suspectul a activat în SUA în perioada 2015-2019, printr-o firmă fictivă, înainte de a fi arestat.
Într-un alt incident, o cercetătoare din cadrul Armatei chineze care se ascundea într-un consulat al Chinei din SUA a fost arestată de autorităţile americane.
Juan Tang, o membră a Armatei chineze care lucra ca cercetătoare la Universitatea din California, este acuzată că a făcut declaraţii false în procedura de obţinere a vizei pentru accesul în SUA. Femeia, membră a Forţelor Aeriene chineze, a fost arestată la ieşirea din Consulatul Chinei din San Francisco, potrivit Financial Times, citat de Mediafax. Juan Tang este unul dintre cei patru membri ai Armatei chineze reţinuţi recent pentru fraude privind obţinerea vizelor. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă pedepse de până la zece ani de închisoare şi amenzi de 250.000 de dolari.
Informaţiile despre cele două cazuri intervin în contextul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Beijing. Administraţia Donald Trump a ordonat, miercuri, închiderea urgentă a Consulatului Chinei din oraşul american Houston. Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a afirmat, potrivit agenţiei Reuters, că din acest consulat se derulau activităţi de spionaj, inclusiv în efortul de aflare a unor informaţii despre proiectele de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin anticoronavirus. Ministerul chinez de Externe a catalogat acuzaţiile drept „calomnii maliţioase”. În replică, China a închis Consulatul SUA din Chengdu.