Votul de astăzi a fost dat în cadrul întâlnirii miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene, la recomandarea Comisiei Europene. A existat o singură abţinere, cea a Ciprului, în timp ce Grecia a votat cum era de asteptat "împotrivă".
Guvernul de la Atena a primit 50 de recomandări prin care să-şi securizeze graniţele şi are trei luni la dispoziţie pentru implementarea lor. Potrivit Reuters, este puţin probabil ca aplicarea acestor recomandări să fie dusă la capăt în aceste trei luni, aşa că Uniunea Europeană ar putea lua măsura suspendării Greciei din Spaţiul Schengen pentru doi ani.
Oficialii europeni sunt nemulţumiţi că Atena nu are o situaţie clară a refugiaţilor care ajung în Grecia, mai exact nu-i identifică şi nu-i înregistrează, şi nu verifică aşa cum trebuie documentele lor de călătorie. Peste un milion de refugiaţi au ajuns în Europa anul trecut, iar cei mai mulţi au trecut prin Grecia.
Problema este că Grecia nu are o graniţă terestră cu restul ţărilor din Spaţiul Schengen, aşa că eventualele măsuri ar afecta controalele în porturile şi aeroporturile din statul elen. Dacă va intra în vigoare, măsura va fi aplicată pe segmente de câte şase luni, pentru cel mult doi ani.