Comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, susţine că sunt tot mai multe dovezi protrivit cărora, în ultimele zile, mai multe convoaie care transportau soldaţi, tancuri, sisteme de apărare antiaeriană şi piese de artilerie ar fi trecut graniţa dintre Rusia şi Ucraina.
„Actuala frontieră dintre Ucraina şi Rusia este complet penetrabilă, deschisă. Trupe, bani, provizii, arme sunt trecute înainte şi înapoi peste această graniţă după bunul plac şi asta nu este un lucru bun. Trebuie să revenim la acea situaţie în care graniţa recunoscută internaţional să fie respectată şi acest lucru ne va ajuta să ţinem sub control preblema reînarmării în estul Ucrainei”, a spus generalul Phillip Breedlove.
Atitudinea Moscovei este criticată şi la Berlin. Şeful diplomaţiei germane nu înţelege cui îi folosesc noile provocări.
„În această situaţie nu are niciun sens reînarmarea şi să te pregăteşti pentru viitoare confruntări militare. Nu ajută pe nimeni. Pierdem timp preţios, timp pe care îl putem folosi pentru a realiza stabilitatea politică şi mai ales economică a Ucrainei”, a spus Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe.
În aceste condiţii, Kievul anunţă că se pregăteşte pentru ce-i mai rău. Ministrul ucrainean al Apărării a dat dispoziţii trupelor să îşi reocupe poziţiile de luptă, pentru a fi capabile să ţină piept oricărui atac. A fost decisă şi întărirea securităţii la Mariupol, port strategic la malul Mării Azov, pe care rebelii au ameninţat în ultimele zile să îl recucerească.
„Ţara, Ucraina, are nevoie de pace. Pentru a restabili pacea, întreaga lume trebuie să se comporte ca o instituţie unită, civilizată şi democratică, o instituţie care luptă pentru pace în Ucraina şi în lumea întreagă. Noi facem tot ce ne stă în putinţă. Deşi capacităţile noastre nu sunt nelimitate, mai ales atunci când se ajunge la o confruntare cu o putere nucleară înarmată până în dinţi”, a spus Arseni Iaţeniuk, premierul Ucrainei.
Între-timp pe teren, nimeni nu pare să îşi mai aducă aminte de acordul de încetare a focului semnat pe 5 septembrie la Minsk. Kievul anunţă că insurgenţii proruşi au atacat de 44 de ori poziţiile armatei ucrainene, în decursul a numai 24 de ore, violenţe în urma cărora un soldat a murit si altul a fost rănit. Şi la Mariupol au fost înregistrate confruntări, în cursul cărora a fost rănit un grănicer ucrainean.