A fost identificat vânătorul care l-a ucis pe Cecil, cel mai vestit leu din Africa. Este vorba despre Walter J. Palmer, un stomatolog american din Bloomington, Minnesota.
În vârstă de 13 ani, Cecil era unul dintre cele mai fotografiate animale din rezervaţiile naturale africane, iar uciderea lui a provocat un val de revoltă la nivel internaţional.
Pasionat de vânătoare, Walter J. Palmer a călătorit din Minnesota în Zimbabwe cu un singur scop, acela de a-şi trece în imensul palmares de trofee de vânătoare un leu. Banii nu erau o problemă. A plătit o taxă de 55.000 de dolari, iar în schimbul acestei sume a primit permisiunea de a vâna un leu. Ghinionul a făcut ca felina pe care a ucis-o să fie un adevărat simbol al parcului naţional din Zimbabwe.
„A intrat în ţară la începutul lunii iulie, dar nu ştim încă sigur dacă a avut scopul precis de a vâna chiar acest leu. Valoarea de piaţă pentru un astfel de exemplar, care este o mare comoară, ar fi în jur de o sută de mii de dolari”, a declarat Emanuel Fundira, preşedintele Patronatului Organizatorilor de Safari.
Potrivit unei organizaţii de protecţie a animalelor, Walter J. Palmer l-ar fi ademenit pe Cecil în afara rezervaţiei, în timpul nopţii, cu ajutorul unei carcase de animal legate de un vehicul aflat în mişcare. El a tras apoi asupra lui cu un arc cu săgeţi, dar nu a reuşit decât să-l rănească. Felina a fugit speriată şi s-a ascuns. Asta nu l-a descurajat însă pe stomatologul vânător. L-a urmărit 40 de ore şi când l-a găsit, l-a împuşcat. I-a luat pielea leului şi i-a tăiat capul, pe care l-a luat ca trofeu.
Uciderea lui a fost considerată drept o crimă atroce de către ministrul turismului din Zimbabwe, iar organizatorii vânătorii vor fi nevoiţi să dea explicaţii în faţa justiţiei pentru acuzaţia de braconaj.
„Am pierdut o legendă. Cecil era un leu foarte popular şi îndrăgit”, a spus Emanuel Fundira, preşedintele Patronatului Organizatorilor de Safari.
Uciderea felinei a provocat furia comunităţii internaţionale, iar mai multe organizaţii de protecţie a animalelor cer acum interzicerea vânătorii de lei în Zimbabwe.
Povestea tragică a leului Cecil nu se opreşte aici. În pericol sunt și puii acestuia. Potrivit specialiştilor, fără protecţia tatălui, ei sunt în pericol de a fi ucişi de ceilalţi lei masculi din rezervaţie.
Cât despre Walter Palmer, el a mai avut probleme cu legea şi în trecut. În 2008 a recunoscut în instanţă că a ucis un urs negru în Statele Unite. Atunci a fost eliberat condiţionat şi a plătit o amendă de aproape 3.000 de dolari, după ce s-a descoperit că nu avea permis pentru a vâna urşi în acea regiune.