Primele plantaţii de afini din Europa au apărut la începutul anilor 1920 în Polonia. La 200 de kilometri de Varşovia, drumul duce către zona rurală a ţării unde se află cea mai mare fermă de afini din Europa. Dimensiunile ei sunt impresionate - echivalentul a 246 de terenuri de fotbal sau aproape 400 de hectare.
De o parte şi de alta a drumului sunt zeci de angajaţi care culeg manual fiecare bob din aurul mov al Poloniei. Muncesc până seara, pentru că sunt plătiţi în funcţie de numărul de lăzi pe care reuşesc să le umple.
„Stau departe de fermă şi mă trezesc la ora 4. Ajung aici la 5.30 şi culeg afine până la ora 17. În mod normal strâng 15 lădiţe, iar dacă recolta este bună chiar şi 20 de lădiţe cu afine”, spune o muncitoare.
De pe un hectar pot fi recoltate cinci tone de afine, care valorează 5.000 de euro. Profitul fermierilor este garantat timp de 40 de ani. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Proprierarii au investit 3.000 de euro de euro într-un sistem antigrindină. Gazul propulsat din aceste instalaţii împrăştie norii şi protejează fructele.
Cam 90% din recolta bogată obţinută Ia calea exportului. Mii de tone de afine ajung pe mesele europenilor, iar un avion transportă alte câteva zeci de tone în Japonia.
„Secretul constă în pregătirea solului şi în tratarea lui. Trebuie să fii atent, să investeşti şi te va răsplăti pe măsură”, spune Jan Wilczewski, proprietarul fermei.
Nu este singurul fermier polonez care a investit câteva sute de mii de euro în plantaţii de afini. Şi pentru că temperaturile sunt propice, Polonia a devenit unul din primii cinci producători de fructe de pădure din Europa. Anual, agricultorii strâng peste 1,5 milioane de tone de afine, căpşuni şi coacăze. România este însă printre ultimele ţări la acest capitol. Vinde străinilor puţin peste 6.000 de tone.