Într-un interviu acordat cotidianului Rossiyskaya Gazeta, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că nu exclude ipoteza atentatului terorist în cazul dezastrului aviatic din Egipt. Declarația sa a venit la scurtă vreme după ce anchetatorii egipteni au declarat pentru Reuters ca zgomotul auzit în ultimele secunde ale înregistrării de la bordul avionului rusesc prăbușit în peninsula Sinai este aproape sigur o explozie provocată de o bombă.
Gruparea Statul Islamic a susținut de la bun început că a doborât avionul, însă oficialii egipteni au sperat că a fost doar o defecțiune tehnică. Confirmarea atentatului ar putea tăia din nou avântul turismului din Egipt. În anul de vârf, 2010, înaintea izbucnirii revoluției care l-a înlaturat de la putere pe Hosni Mubarak, turismul egiptean a generat venituri de 12 miliarde de dolari, aproximativ 5% din economia țării. După izbucnirea Primăverii Arabe turismul s-a prăbușit, dar anul trecut a început să dea semne clare de revenire. Încasările de șapte miliarde și jumătate de dolari au fost cu peste 20% mai mari decât în 2013. Acum însă, prăbușirea avionului rusesc ar putea aduce și o prăbușire a turismului. Mai ales în condițiile în care o treime dintre vizitatorii străini veneau chiar din Rusia. Aceștia au început deja să își schimbe planurile de vacanță.
„Marile agenții turistice redirecționează zborurile către Antalya. Desigur, nu este același lucru din punct de vedere al climei, dar nu sunt alte variante.”, a declarat Irina Tirina, purtătorul de cuvânt Uniunea Turistică Rusă.
Iar cei 80.000 de turiști ruși care deja erau în Egipt la momentul producerii tragediei aviatice sunt aduși acasă de avioane trimise de autoritățile de la Moscova. Iar rușii nu sunt singurii care pleacă. Sâmbătă, Ministerul de Externe de la București a anunțat că 140 de români aflați în vacanță în Egipt au fost aduși în țară.
Cum în Egipt este plin sezon turistic, acest exod al străinilor va provoca pierderi uriașe. Într-o situație identică a fost și Tunisia, o țară care de asemenea a încercat să își relanseze sectorul turistic după Primavara Arabă. Însă planurile au fost date peste cap de două atentate teroriste care au avut loc anul acesta. Pe 18 martie, 24 de persoane au fost ucise într-un muzeu din capitala Tunis. 20 erau turiști străini. Iar pe 26 iunie, aproape 40 de persoane, majoritatea turiști britanici, au murit într-un atac care a avut loc într-un complex hotelier. La fel ca în cazul prăbușirii avionului rusesc din Egipt, atentatele din Tunisia au fost revendicate de Statul Islamic.