Partidul Justiţiei şi Dezvoltării al premierului Recep Tayyip Erdogan se află de 12 ani la putere şi este acum în faţa celui mai dur test.
„Guvernul vede scrutinul ca pe un referendum, pentru că strategia premierului Erdogan a fost să susţină că, în cele din urmă, oamenii vor decide dacă toate aceste acuzaţii de corupţie sunt adevărate sau nu”, spune Sinan Ulgen, directorul Centrului pentru Economie şi Politică Externă.
Bătălia pentru primăriile din Ankara şi Istanbul are o miză uriaşă. Pierderea capitalei şi a celui mai important oraş al Turciei - Istanbul, unde Recep Tayyip Erdogan şi-a lansat cariera politică -, ar compromite viitorul politc al premierului.
„Bătălia pentru Istanbul este bătălia pentru Turcia”, spunea chiar Recep Tayyip Erdogan.
Deşi Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a pierdut procente de la alegerile legislative din 2011, când a obţinut 50 la sută din voturi, ultimele sondaje arată că formaţiunea va strânge la scrutinul municipal între 35% şi 45% dintre sufragii. Cifrele nu descurajază însă opoziţia.
„Vrem ca Turcia să stea alături de Uniunea Europeană şi de valorile democraţiei, dar premierul Erdogan vrea să aducă aceste valori la un standard chiar mai mic decât cel din Coreea de Nord. Aceste alegeri sunt un punct de cotitură. Alegerile acestea sunt pentru pace, libertate, democraţie şi drepturile omului”, spune Mustafa Sarigul, candidat la Primăria Istanbulului.
În pofida scandalurilor şi polemicilor, Recep Tayyip Erdogan rămâne de departe omul politic cel mai popular din Turcia.
Cei care susţin opoziţia speră însă la o schimbare.
Alegerile municipale sunt considerate un test pentru Recep Erdogan înainte de scrutinul prezidenţial din august şi de cel parlamentar de anul viitor, din iunie. Dacă rezultatele îi sunt favorabile, premierul turc ar putea chiar să candideze pentru funcţia de preşedinte. Şeful statului va fi ales pentru prima dată prin sufragiu universal direct. În cazul unui eşec, Recep Tayyip Erdogan a promis că se va retrage din viaţa politică.