Trei lacuri în trei culori diferite. Misterul unei imagini spectaculoase surprinse din satelit în Etiopia

Data actualizării: Data publicării:
lacuri etiopia
O imagine spectaculoasă din satelit surprinde trei lacuri în trei culori diferite – albastru, verde și galben-nisipiu – din Etiopia. FOTO: earthobservatory.nasa.

O imagine spectaculoasă din satelit surprinde trei lacuri în trei culori diferite – albastru, verde și galben-nisipiu – din Etiopia. Culorile neobișnuite sunt rezultatul a mai mulți factori, printre care elementele chimice prezente, adâncimea și fauna.

Imaginea a fost surprinsă de Observatorul Pământului NASA și a fost făcută publică în urmă cu câteva zile.

Cele trei lacuri sunt Lacul Shala, care are o nuanță de albastru intens, Lacul Abijatta, care este de culoare verde; și lacul Langano, care are o nuanță galben-nisip asemănătoare cu pământul din jur. 

Lacurile sunt situate în Valea Marelui Rift din Etiopia, la aproximativ 200 de kilometri sud de capitală, Addis Abeba, scrie Live Science. 

Lacul Shala, care are aproximativ 12 km lungime și 28 km în cel mai lat punct, este cel mai adânc dintre cele trei lacuri, cu o adâncime maximă de 266 de metri, ceea ce face ca de sus apa să se vadă ca având o culoare albastru intens. Lacul  este foarte alcalin, ceea ce înseamnă că are un pH foarte ridicat. În ciuda condițiilor extreme, aici se găsesc mici crustacee și microorganisme. În zonă sunt văzute adesea stoluri mari de flamingo și pelicani.

Lacul Abijatta, care are aproximativ 17 km lungime și 15 km lățime, este cel mai puțin adânc dintre cele trei lacuri, cu o adâncime maximă de 14 metri. În ultimii 50 de ani, a pierdut aproximativ o treime din suprafața sa, conform Observatorului Pământului. Culoarea verde a lacului Abijatta se datorează cel mai probabil unei înfloriri de fitoplancton pe suprafața sa.

Lacul Langano, care are aproximativ 18 km lungime și 16 km în diametru, este alimentat în mare parte de pâraiele din est. Culoarea galbenă a lacului provine din sedimentele aduse de râuri din munții din apropiere. Langano este o destinație populară pentru cei care merg pe plajă, deoarece este singurul lac din regiune care nu este locuit de paraziți care transmit o boală potențial fatală cunoscută sub numele de schistosomiază, potrivit Observatorului Pământului.

Aspectul contrastant al lacurilor este și mai surprinzător având în vedere că toate trei făceau parte în antichitate dintr-o suprafață unică de apă, sub numele de Lacul Galla, care includea și lacul Ziway din apropiere. 

Din cauza mișcărilor plăcilor tectonice și a modificărilor climatice, lacul Galla a început să sece. Cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, lacul s-a separat în diferitele lacuri care sunt vizibile astăzi, potrivit Observatorului Pământului. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic