Topirea ghețarilor de pe Everest a scos la iveală trupurile a zeci de alpiniști morți pe munte

Data publicării:
himalaya

Operatorii de expediţii sunt îngrijoraţi cu privire la numărul trupurilor alpiniştilor care ies la iveală pe Muntele Everest, pe măsură ce gheţarii se topesc, scrie News.ro. 

Aproximativ 300 de căţărători au murit de la prima încercare de ascensiune a vârfului şi două treimi din trupuri se crede că sunt încă sub zăpadă şi gheaţă.

De pe partea chineză a muntelui, spre nord, trupurile sunt recuperate, primăvara, când începe sezonul de urcat.

Peste 4.800 de alpinişti au urcat pe cel mai înalt vârf din lume.

„Din cauza încălzirii globale, pătura de gheaţă şi gheţarii se topesc repede, iar trupurile fără viaţă care au rămas îngropate toţi aceşti ani sunt acum scoase la iveală”, a spus Ang Tshering, fost preşedinte al Nepal Mountaineering Association, citat de BBC. „Am adus jos trupuri ale unor căţărători care au murit în ultimii ani, dar cele vechi care au rămas îngropate ies acum”.

Un oficial guvernamental, care a lucrat ca ofiţer de legătură pe Everest a adăugat: „Eu însumi am recuperat aproximativ zece trupuri în ultimii ani din diferite locuri de pe Everest şi este clar că tot mai multe apar acum”.

Reprezentanţi ai Expedition Operators Association of Nepal au spus că, în acest sezon de căţărare, dau jos toate frânghiile de la taberele mai înalte de pe Everest şi Lhotse, însă să se ocupe de trupurile care ies la iveală nu este un lucru uşor.

Ei arată spre legea din Nepal care presupune implicarea agenţiilor guvernamentale în problema aceasta.

„Această problemă trebuie prioritizată atât de Guvern, cât şi de industria alpinismului”, a spus Dambar Parajuli, preşedinte al EOAN. „Dacă ei o pot face pe partea tibetană a Everestului, putem să o facem şi noi aici”.

În 2017, mâna unui alpinist decedat a apărut deasupra solului, la Camp 1. Operatorii de expediţii au spus că au trimis căţărători profesionişti din comunitatea şerpaşilor să ia trupul. În acelaşi ani, un al corp a apărut pe suprafaţa gheţarului Khumbu.

Potrivit alpiniştilor, pe acest gheţar au apărut cele mai multe trupuri în ultimii ani.

O altă zonă în care încep să se ivească trupuri este Camp 4, cunoscută şi ca South Col.

„Mâini şi picioare au apărut în tabăra de bază, de asemenea, în ultimii câţiva ani”, a spus un reprezentant al unei organizaţii non-guvernamentale activă în regiune. „Am observat că nivelul gheţii de la şi din jurul taberei de bază a scăzut şi din acest motiv încep să apară”.

Câteva studii arată că gheţarii din regiunea Everest, ca în mare parte a Munţilor Himalaya, se topesc rapid.

Totuşi, nu toate trupurile apar în urma topirii gheţarilor, acest lucru se întâmplă şi pentru că gheţarul Khumbu se mişcă, au mai spus alpiniştii.

Recuperarea lor de la taberele înalte este dificilă şi costisitoare. Experţii spun că, pentru a aduce la baza muntelui un trup, costurile ajung la 40.000-80.000 de dolari.

„Una dintre cele mai provocatoare recuperări a fost de la înălţimea de 8.700 de metri”, a mai povestit Tshering. „Trupul era complet îngheţat şi cântărea 150 de kilograme”.
 
Experţii mai spun că decizia legat de trupurile celor care mor în încercare de a escalada muntele este o problemă personală. 

„Cei mai mulţi alpinişti vor să fie lăsaţi pe munte, dacă mor”, a spus Alan Arnete, slpinist. „Ar putea fi o lipsă de respect faţă de el să fie mutat, doar dacă trebuie mutaţi de pe ruta de urcare sau dacă vor familiile lor”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri