Război diplomatic în lumea arabă | Șapte state întrerup legăturile diplomatice cu Qatarul

Data actualizării: Data publicării:
Qatar Looks To 2022 FIFA World Cup
FOTO: Gulliver/Getty Images

Arabia Saudită, Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Yemenul, cărora ulterior li s-au adăugat Libia și Maldive, și-au întrerupt luni legăturile diplomatice cu Qatarul, pe care îl acuză că susține terorismul. Se deschide astfel un conflict - fără precedent în ultimii ani - între cele mai puternice state din lumea arabă.

Qatar Looks To 2022 FIFA World Cup
FOTO: Gulliver/Getty Images

Inițial, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Bahrain au făcut un anunț comun în privința ruperii legăturilor diplomatice cu Qatarul, iar ulterior li s-a adăugat și Yemenul, reprezentat de guvernul internațional recunoscut. După aceea, și guvernul recunoscut din Libia, dar și cel din Maldive au anunțat că se alătură sancționării Qatarului.

Mai mult, legăturile se întrerup inclusiv în ceea ce privește transportul. Turiștii și rezidenții din Qatar au două săptămâni la dispoziție să plece acasă, motiv pentru care fără îndoială va fi haos pe aeroporturi. Deja companiile Etihad Airways și Flydubai au anunțat că își vor suspenda toate zborurile din și către Doha începând de marți dimineață. La rândul său, Qatar Airways și-a suspendat toate zborurile către Arabia Saudită.

Qatarul a fost exclus, de asemenea, din coaliția condusă de saudiți care luptă împotriva rebelilor din Yemen.

Acțiunea coordonată a celor patru state a fost determinată de o dispută legată de sprijinul pe care Qatarul l-ar oferi Frăției Musulmane, cea mai veche mișcare islamistă din lume, la care s-au adăugat acuzații potrivit cărora Doha ar pactiza cu Iranul, inamicul regional tradițional.

 Arabia Saudită, o forță în domeniul petrolului, acuză Qatarul că sprijină grupări militante și că le răspândește ideologia, o referire aparentă la influentul canal de televiziune cu transmisie prin satelit al-Jazeera, care are sediul în Qatar. 

 Reacțiile Qatarului și Iranului

Qatarul a declarat luni că se confruntă cu o campanie de minciuni și „plăsmuiri” care are drept scop plasarea statului sub tutelă. „Campania de incitare se bazează pe minciuni care au atins nivelul unor plăsmuiri totale”, a declarat Ministerul de Externe din Qatar. Potrivit comunicatului, Qatarul, ca membru al Consiliului de Cooperare al Golfului, este decis să-și respecte angajamentele, să respecte suveranitatea altor state și să nu se amestece în treburile lor interne. 

Pe de altă parte, un oficial iranian de rang înalt a declarat luni că decizia celor cinci state arabe nu va ajuta la încheierea crizelor din Orientul Mijlociu.  „Era ruperii legăturilor diplomatice și închiderii granițelor s-a încheiat, nu mai este o modalitate de a rezolva crize. Aceste țări nu au altă opțiune decât să înceapă un dialog regional”, a declarat pe Twitter Hamid Aboutalebi, adjunctul șefului administrației președintelui Hassan Rouhani. „Ceea ce se întâmplă este rezultatul preliminar al dansului săbiilor”, a mai spus el, într-o aluzie la recenta vizită a președintelui Donald Trump în Arabia Saudită, când liderul de la Casa Albă a participat la un dans tradițional al săbiilor.

Citiți și:  VIDEO. Rafturi golite în magazinele din Qatar, după disputa cu vecinii din Golf

Consecințe economice și geostrategice

Aceste relații încordate în regiunea arabă vor avea consecințe economice. Deja preţurile petrolului erau în creştere luni, după ce scăzuseră săptămâna trecută din cauza îngrijorărilor provocate de creşterea producţiei în Statele Unite.

Mișcarea poate anula efectul pozitiv al limitelor de producţie introduse de OPEC şi de alţi producători mari, între care Rusia.  Preţurile petrolului coborâseră la sub 50 de dolari pe baril din cauza îngrijorărilor că extinderea reducerilor de producţie de către OPEC va fi insuficientă pentru a reduce stocurile mondiale, în condiţiile creşterii livrărilor SUA.

Conflictul diplomatic nu a afectat deocamdată livrările de petrol, dar creşte riscul perturbării acestora, inclusiv în cazul unor state membre ale OPEC, precum Arabia Saudită, Iran şi Qatar. Ţările se vor folosi de strâmtoarea Urmuz, prin intermediul căreia deja au loc 30% din livrările maritime de petrol.

Măsurile împotriva Qatarului anunțate de cele patru state arabe sunt mai severe decât un precedent conflict din 2014, care a durat opt luni, când Arabia Saudită, Bahrainul și Emiratele Arabe Unite și-au retras ambasadorii de la Doha, invocând același sprijin qatariot pentru grupările militante. Numai că atunci, legăturile de transport fuseseră menținute. 

Un conflict între Doha și cei mai apropiați aliați ai săi poate avea repercusiuni în zona extinsă a Orientului Mijlociu, unde statele din Golf s-au folosit de puterea lor politică și financiară pentru a influența evenimente din Libia, Egipt, Siria, Irak și Yemen. 

Pe de altă parte, este o lovitură de imagine pentru Qatar, care găzduiește o vastă bază militară americană și care urmează să organizeze în 2022 Cupa Mondială la fotbal.

Ani de zile Qatarul s-a prezentat drept un mediator pentru multele dispute din regiune. 

Reacția SUA

Secretarul american de stat Rex Tillerson a declarat luni că acest conflict nu va afecta lupta împotriva militanților islamiști. Washingtonul, a mai spus el, încurajează aliații din Golf să-și rezolve diferendele. 

Anunțul celor patru țări arabe vine la zece zile după ce președintele Donald Trump a ales Arabia Saudită ca primă destinație pentru primul său turneu turneu diplomatic extern. Scopul a fost să ceară țărilor musulmane să fie unite în lupta împotriva extremiștilor islamiști și să indice Iranul ca sursă-cheie de finanțare și sprijin pentru grupările militante. 

Experții consideră că cele patru țări arabe au decis să acționeze în disputele lor regionale convinse că vor avea sprijinul administrației Trump. 

Citiți și:  Efectele economice ale disputei dintre Qatar și vecinii săi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...