Situaţia este cu adevărat disperată în Liberia, Guineea şi Sierra Leone. Ca să nu fie plasaţi în carantină, oamenii din unele zone îşi scot rudele moarte în stradă fără să le pese că sporesc riscul de infectare cu Ebola.
În Sierra Leone, bolnavii au fugit din spitale, pe motiv că epidemia se datorează unui complot guvernamental. Armata a trimis 750 de militari pentru a izola spitalele şi casele celor infectaţi cu Ebola.
Îngrijorarea creşte şi în Europa. Misionarul spaniol infectat cu Ebola în Africa a fost adus azi-dimineaţă cu un avion militar la Madrid.
Bolnavul a fost preluat de o ambulanţă special dotată, iar coloana formată din mai multe salvări şi maşini de poliţie l-a dus la un spital de la marginea Madridului.
Alături de el a fost internată şi o femeie. Ea nu este infectată, nu s-au confirmat analizele, dar a fost internată ca măsură de precauţie.
Madridul se alătură, astfel, altor capitale europene îngrijorate de epidemia de Ebola. Autorităţile de la Paris şi Londra au amenajat secţii speciale în spitale, pentru a fi pregătite în cazul apariţiei unui caz de febră hemoragică.
În Statele Unite, doi americani infectaţi cu Eloba primesc un tratament experimental într-un spital din Atlanta, iar pentru prima dată din 2009, alerta sanitară a fost ridicată la cel mai mare nivel. Nu se ştie, însă, cât succes va avea serul folosit în acest moment pe cei doi pacienţi.
„Nu cred că avem informaţii suficiente pentru a spune dacă medicamentul este de ajutor”, a spus președintele american Barack Obama.
„Peste cinci ani vom putea spune, într-adevăr, că avem un tratament împotriva virusului”, arată și cercetătorul Erica Saphire.