„Țarul” Putin și „sultanul” Erdogan s-au împăcat
Președintele Rusiei a precizat, referitor la relațiile dintre cele două țări, că „bunul simț a învins”. De asemenea, Vladimir Putin a declarat că a discutat cu omologul său turc că despre cooperarea comercială și economică dintre cele două țări.
„Relaţiile dintre ţările noastre au trecut prin diverse etape de-a lungul timpului, inclusiv prin perioade mai tulburi, dar bunul simţ a învins. Aş vrea să se ştie că, în pofida situaţiei politice dificile de la el acasă, preşedintele Erdogan a găsit timp să vină la Sankt Petersburg, iar acest lucru e o dovadă a hotărârii partenerilor noştri turci de a restabili relaţiile cu Rusia. Am subliniat obiectivele esenţiale pentru o restabilire pe termen lung a relaţiilor noastre. Obiectivul nostru este de a atinge nivelul dinaintea izbucnirii crizei a cooperării dintre ţările noastre.
Este o misiune importantă pentru că doar în primele cinci luni ale acestui an, schimburile comerciale dintre Rusia şi Turcia au scăzut cu peste 35 la sută. Şi, dacă ne aducem aminte, anul trecut au scăzut cu peste 24 la sută şi privim la multe lucruri pe care le avem de făcut, trebuie să relansăm cooperarea şi să aplicăm foarte multe măsuri. De asemenea, am discutat posibilităţile pentru ridicarea sancţiunilor economice impuse de ţările noastre unele altora. Un rol cheie pentru cooperarea comercială şi economică dintre Rusia şi Turcia este jucat de către energie. Aşadar, am discutat proiecte comune mari din acest domeniu. Pentru a le continua este necesară luarea unor decizii politice. Şi aş dori să subliniez că Turcia a luat deja anumite decizii pentru proiecte economice importante, inclusiv construirea unei centrale nucleare şi a conductei Turkish Stream”, a spus Vladimir Putin.
La rândul său, președintele Turc i-a mulțumit lui Vladimir Putin pe care l-a numit „prietenul” său „drag” pentru primire și a precizat că cei doi au purtat negocieri „substanțiale” privind relațiile economice ruso-turce.
„Aş vrea să îmi ofer salutările cele mai pline de consideraţie, respectul şi mulţumirile mele dragului meu prieten, preşedintele Putin, îi mulţumesc pentru ospitalitate şi primirea călduroasă pe care mi-a arătat-o. Împreună cu preşedintele Putin am avut negocieri substanţiale şi comprehensive.
După cum ştiţi, a fost prima noastră întâlnire şi primele negocieri după o lungă perioadă de timp, după anumite evenimente, de asemenea, după lovitura de stat eşuată din 15 iulie. E important să restabilim zborurile charter de călătorie între ţările noastre, să înlăturăm sancţiunile economice faţă de produsele agricole turceşti, să deschidem calea companiilor de construcţii turceşti, pentru a putea lucra în Rusia şi să fie implicate în proiecte. De asemenea, intenţionăm să promovăm cooperarea în industria apărării şi Rusia, Turcia şi Azerbaidjan au lansat deja un mecanism trilateral, primit foarte pozitiv”, a declarat și Recep Erdogan.
Aceasta este şi prima vizită în străinătate pe care o face preşedintele Erdogan după tentativa de lovitură de stat militară din iunie. Comentatorii politici spun că este un pas foarte important pentru reluarea relaţiilor dintre cele două ţări şi că această apropiere ar fi în devafoarea Occidentului. Şi pentru Rusia şi pentru Turcia, principalul inamic pare să fie acum Vestul. După discuţii, cei doi lideri vor face declaraţii de presă şi vom vedea atunci ce au de spus.
Cei doi lideri ar urma să discute despre problema ridicării embargoului rusesc asupra produselor alimentare, reluarea zborurilor charter, construcția gazoductului TurkStream, situația din Siria sau lupta împotriva terorismului, potrivit Agerpres.
Erdogan vs. Putin | De la dragoste la ură, în opt luni
Dacă acum sunt din nou prieteni, în urmă cu o lună și jumătate situația nu stătea așa. Relațiile dintre cele două țări au fost extrem de tensionate, fiind afectate de doborârea unui bombardier rusesc Su-24 de către aviația turcă la granița cu Siria în noiembrie anul trecut.
Avionul militar rusesc a fost doborât de forțele armate turce, în zona de graniţă dintre Turcia şi Siria. Odată cu avionul, şi relaţiile bilaterale ruso-turce s-au prăbuşit. Vladimir Putin nu a pierdut nicio clipă pentru a-şi arăta furia.
„Pierderile de azi reprezintă o lovitură, sub forma unei înjunghieri pe la spate, venită din partea complicilor teroriştilor. Nu pot să descriu altfel ce s-a întâmplat azi”, a spus la acea vreme Vladimir Putin.
A urmat un adevărat război economic şi politic între cele două ţări, care, treptat, s-a transformat într-un conflict personal între liderii care conduc Rusia şi Turcia.
„Nimeni nu ar trebui să se aştepte să tăcem când siguranţa graniţei noastre este încălcată constant, când drepturile noastre şi dreptul la independenţă sunt subminate”, a transmis la acea vreme Recepe Erdogan.
Cu Francois Hollande alături, într-o conferinţă de presă, Vladimir Putin a acuzat Turcia de trădare şi de un atac la adresa Federaţiei Ruse.
„Am crezut că Turcia este un stat prieten şi nu ne aşteptam la un atac din partea lor. De aceea, considerăm că este un gest de trădare”, a spus Vladimir Putin pe 26 noiembrie 2015.
O zi mai târziu, președintele Turciei răspundea atacului omologului său rus.
„Rusia se joacă cu focul folosind acest incident pentru a formula acuzaţii inacceptabile la adresa noastră şi pentru a ne trata în mod necuvenit cetăţenii care au afaceri în Rusia. MUSCA Îi recomandăm sincer Rusiei să nu se joace cu focul. În ziua în care s-a produs acest incident, am solicitat o întâlnire cu preşedintele rus. Am vrut să vorbesc cu el la telefon. Dar încă nu mi-a întors apelurile”, a declarat Recep Erdogan.
Într-un gest care a pus şi mai mult paie pe focul dintre Ankara şi Moscova, Vladimir Putin a acuzat Turcia că face comerţ cu teroriştii din gruparea Stat Islamic şi că a doborât avionul rusesc pentru a proteja rutele de livrare folosite de jihadişti.
„Tocmai am primit informaţii suplimentare, confirmate din păcate, că de la locul producţiei de petrol controlat de ISIS şi de alte organizaţii teroriste, acel petrol este trimis în cantităţi uriaşe, la scară industrială, spre teritoriul Turciei”, a acuzat Vladimir Putin.
Furios, Recep Erdogan i-a dat lui Vladimir Putin replica într-un interviu pentru televiziunea franceză.
„Sigur că sunt minciuni! Mai presus de orice, e o calomnie!”, a asigurat Recep Erdogan.
Acest ping pong de acuzaţii a continuat luni de zile. Rusia îi amintea Turciei, cu fiecare ocazie, că trebuie să îşi prezinte scuzele pentru doborârea avionului. De cealaltă parte, Turcia a susţinut mereu că nu a greşit cu nimic, că avea dreptul să pună la pământ acel avion. La sfârşitul lunii iunie, însă, a apărut primul semn al unei schimbări.
La 29 iunie, Putin și Erdogan au avut o convorbire telefonică în timpul căreia au convenit să ia măsuri pentru normalizarea relațiilor dintre țările lor, precum și asupra unei întâlniri personale. Putin i-a spus lui Erdogan că mesajul său de la 27 iunie, când președintele turc a cerut scuze pentru moartea pilotului Su-24, a creat condițiile prealabile pentru reluarea colaborării.
„Ieri, după cum ştiţi, am avut o discuţie cu preşedintele Turciei. Se ştie, de asemenea, că Ankara şi-a prezentat scuzele pentru doborârea avionului rus. În aceste condiţii, avem de gând să luăm măsuri pentru reluarea cooperării bilaterale. În ceea ce priveşte relaţiile noastre bilaterale, aş vrea să încep cu turismul, chiar dacă, în acest moment, vedem o intensificare a activităţilor teroriste. Cu toate acestea, vom ridica restricţiile. Cer guvernului Federaţiei Ruse să înceapă procesul de normalizare a legăturilor comerciale şi economice cu Turcia”, a fost mesajul președintelui Rusiei pe 30 iunie 2016.
În aceeași zi, și Recep Erdogan a transmis un mesaj de reconciliere cu Rusia.
„Cred că reconcilierea marcată de scrisoarea pe care am trimis-o Rusiei pentru a relua relaţiile noastre este în interesul ambelor ţări. În scrisoarea pe care i-am trimis-o preşedintelui Putin, mi-am exprimat atât tristeţea faţă de incident, dar am subliniat şi că există oportunităţi de cooperare a noastră în regiunea Orientului Mijlociu. Cred că vom normaliza rapid relaţiile noastre cu Rusia, punând punct situaţiei de acum, care nu e în interesul niciuneia dintre cele două părţi”, a spus președintele Turciei.
- Etichete:
- vladimir putin
- rusia
- turcia
- video
- recep erdogan
- lovitura de stat
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News