Imediat după întâlnirea cu uşile închise cu liderii congresului american, preşedintele Barack Obama a anunţat că nu s-a ajuns la niciun acord. Asta înseamnă că vor intra în vigoare măsurile de reducere a cheltuielilor guvernamentale.
Liderul de la Casa Albă a precizat că asta va duce la concedieri şi că economia Statelor Unite va avea de suferit.
„În momentul în care economia a început să se învioreze, se angajează muncitori, se creează, din nou, locuri de muncă în America. Nu ar trebui să facem o serie de tăieri arbitrare stupide în domeniile de care depind afacerile şi muncitorii, precum educaţia, cercetarea, infrastructura sau apărarea”, a declarat Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.
Barack Obama a recunoscut că puterea sa de convingere are anumite limite.
„Ar trebui să am o atitudine Jedi cu aceşti indivizi şi să-i conving să facă ce este corect”, a mai spus Obama.
Partidul Democrat, cu majoritate în Senat, insistă ca echilibrarea bugetului să presupună reduceri moderate ale cheltuieli şi creşteri de taxe. De cealaltă parte a baricadei, Partidul Republican, care controlează Camera Reprezentanţilor, respinge orice fel de majorare a taxelor şi preferă exclusiv scăderea cheltuielilor.
„Preşedintele şi-a primit majorările de taxe la 1 ianuarie. Discuţia despre bugetul de venituri şi cheltuieli este închisă”, a anunțat John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.
Eşecul discuţiilor duce la intrarea în vigoare a economiilor de 85 de miliarde de dolari în anul fiscal 2013.
În total, acest program prevede reducerea cheltuielilor guvernamentale cu circa o mie de miliarde de dolari pe parcursul a nouă ani, până în 2021.