Actualizare 14.35. Summitul G20 de la Sankt Petersburg a început în urmă cu câteva minute. Va urma imediat un discurs rostit de preşedintele Vladimir Putin în fața şefilor de stat şi de guvern. Deşi nu se află pe agenda oficială a întâlnirii, situaţia din Siria şi o eventuală intervenţie militară vor fi intens discutate în cadrul întâlnirilor bilaterale. Reuniunea se desfăşoară într-o atmosferă glacială, marcată de divergenţele între Statele Unite şi Rusia pe tema Siriei. De altfel, toată lumea aşteaptă să vadă dacă Barack Obama şi Vladimir Putin vor avea o întrevedere separată.
___________________
De altfel, nu va fi nicio discuţie tete-a-tete între Barack Obama şi Vladimir Putin, doar o strângere de mână. Deşi cea mai gravă criză internaţională a momentului nu figurează pe agenda oficială a summitului, liderii G20 vor avea numeroase întâlniri bilaterale în care vor discuta situaţia din Siria.
Oficial, liderii celor mai puternice ţări din lume vor discuta la Sankt Petersburg despre schimburile comerciale, lupta împotriva fraudei fiscale şi transparenţa bancare. Însă toate aceste subiecte sunt eclipsate de chestiunea Siriei. În ajunul reuniunii, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat răspicat că dovezile prezentate de Statele Unite pentru un atac de pedepsire a Siriei nu îl conving.
„Atunci când vom avea date obiective şi corecte abia atunci vom reacţiona. Ar fi incorect să acţionăm pe baza unor presupuneri. Aşa ceva nu se face în politică”, a susținut Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.
Preşedintele american speră că liderul de la Kremlin îşi va schimba poziţia.
„Cred că o acţiune internaţională ar fi mult mai eficientă şi în esenţă am putea pune capăt mult mai rapid pierderii de vieţi omeneşti, dacă Rusia ar avea o altă abordare”, a afirmat Barack Obama.
Ca un semn al răcirii relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia, Barack Obama şi Vladimir Putin vor sta la masa oficială la cinci scaune distanţă, deşi, conform ordinii alfabetice, i-ar fi separat unul singur. Chiar dacă nu va vorbi între patru ochi cu Vladimir Putin, Barack Obama va profita de summit pentru a atrage de partea sa cât mai mulţi aliaţi. Liderul de la Casa Albă a ţinut să sublinieze că folosirea de arme chimice de către guvernul de la Damasc constituie o problemă internaţională.
„În primul rând, nu eu am trasat o linie roşie (privind Siria - n.red.). Lumea a trasat o linie roşie, atunci când guvernele ţărilor reprezentând 98% din populaţia globului au afirmat că armele chimice sunt odioase şi au semnat un tratat care interzice folosirea lor”, a mai spus președintele american.
Barack Obama se va întâlni cu preşedintele Chinei, dar şi cu omologul său francez Francois Hollande, unul dintre cei mai aprigi susţinători ai unui atac împotriva regimului de la Damasc.
De partea cealaltă, şi Vladimir Putin va încerca să consolideze tabăra ţărilor ostile unei intervenţii americane împotriva Damascului.
Casa Albă a exclus orice întrevedere bilaterală între preşedinţii Obama şi Putin, dar Gorbaciov încă mai crede că această poziţie se poate schimba.
„Îi cer insistent preşedintelui Statelor Unite să adopte o poziţie responsabilă pe această problemă şi sper că va avea loc o reuniune între el şi preşedintele Putin”, a declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea fundaţiei sale ecologice, Crucea Verde, celebrată la Geneva.