La SUMMITUL NATO din ȚARA GALILOR sunt aşteptate decizii majore la nivel înalt, în contextul conflictelor din Ucraina, Irak, Siria, Afganistan şi Libia. Liderii NATO trebuie să dea asigurări că Alianţa îi poate proteja pe cei aproape un miliard de oameni care traiesc în ţările membre. Summitul de la Newport se va încheia mâine, în 5 septembrie.
SUMMIT NATO ȚARA GALILOR „Vom lua toate măsurile necesare pentru a asigura apărarea aliaţilor noştri, care să fie în concordanţă cu tratatul NATO-Rusia. E foarte clar pentru toţi că Rusia a încălcat principiile acordului NATO-Rusia”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO.
SUMMIT NATO ȚARA GALILOR ”Suntem susţinătorii unei arhitecturi bazate pe reguli în Europa, iar până acum, această arhitectură a securităţii a fost bazată pe tratatul NATO-Rusia, prin care s-a stabilit ceva foarte special”, a mai spus Rasmussen.
SUMMIT NATO ȚARA GALILOR PLANUL DE PACE al lui Putin, criticat de Rasmussen
"Implicarea rusă în teren", în estul Ucrainei, generează îndoieli privind voinţa reală a Rusiei de a se ajunge la un armistiţiu, a declarat joi, la Newport, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. "Referitor la aşa-zisul plan de pace (propus de preşedintele rus Vladimir Putin), permiteţi-mi să salut toate eforturile pentru găsirea unei soluţii paşnice la criza din Ucraina", a declarat el în faţa presei, la sosirea sa la summitul NATO, la care participă circa 60 de lideri, până vineri, în Ţara Galilor. "Dar ceea ce contează este ce se întâmplă cu adevărat pe teren. Şi continuăm să observăm, din nefericire, o implicare rusă în destabilizarea situaţiei din Ucraina", a adăugat el.
SUMMIT NATO ȚARA GALILOR: ”Continuăm să cerem Rusiei să-şi retragă trupele”
"Continuăm să cerem Rusiei să-şi retragă trupele, să întrerupă fluxul continuu de arme trimise în Ucraina şi rebelilor înarmaţi", a insistat el. "Acesta ar fi un veritabil efort pentru a face posibilă o soluţie paşnică". Criza din Ucraina, unde Rusia este acuzată de occidentali că trimite soldaţi să lupte alături de separatiştii proruşi, ar urma să domine dezbaterile în prima zi a summitului Alianţei Nord-Atlantice. Miercuri, preşedintele rus a propus un plan de reglementare a conflictului în şapte puncte, care prevede în special "încetarea ofensivelor la Doneţk şi Lugansk", două bastioane ale rebelilor.