Rusia va ajuta Siria în cazul unei intervenţii militare occidentale în această ţară. Declaraţia îi aparţine preşedintelui rus Vladimir Putin şi a fost făcută la finalul summitului G20 de la Sankt Petersburg. Liderul de la Kremlin a dat de înţeles însă că nici nu va fi vorba de o intervenţie militară. În orice caz, Moscova va continua să trimită arme şi ajutoare umanitare la Damasc.
De cealaltă parte, preşedintele SUA, Barack Obama, a pledat în continuare pentru o intervenţie militară împotriva regimului condus de Bashar al-Assad.
Întrevederea dintre Barack Obama şi Vladimir Putin a avut loc târziu în noapte. După o discuţie de o jumătate de oră despre situaţia din Siria, cei doi lideri au ieşit de la reuniune tot pe poziţii divergente.
„Fiecare a avut părerea sa, dar a existat un dialog. Ne-am ascultat, am înţeles argumentele celuilalt, dar nu am fost de acord cu ele. Nu sunt de acord cu argumentele lui şi el nu este de acord cu ale mele. Dar le-am auzit şi încercăm să le analizăm”, a spus Vladimir Putin.
„Trebuie să mergem înainte împreună, chiar dacă SUA şi Rusia şi alte state sunt în dezacord pe acest subiect concret - cum să se răspundă la folosirea armelor chimice”, a spus la rândul său Barack Obama, preşedintele SUA, la conferinţa post-eveniment.
Vladimir Putin spune că va continua să ajute logistic şi umanitar regimul de la Damasc, chiar şi în cazul în care Occidentul va lua decizia de a interveni militar în Siria. „Permiteţi-mi să vă reamintesc că folosirea forţei împotriva unui stat suveran este posibilă doar dacă este în legitimă apărare. Şi, aşa cum ştim cu toţii, Siria nu atacă Statele Unite. În al doilea rând, potrivit unei decizii a Consiliului de Securitate - aşa cum una dintre doamnele participante la discuţiile noastre ne amintea ieri - cei care acţionează altfel înseamnă că se pun deasupra legii”, a avertizat dur liderul de la Kremlin.
Barack Obama rămâne şi el pe poziţii şi cere o acţiune din partea comunităţii internaţionale pentru a opri vărsarea de sânge din Siria. „Din cauza blocajului Consiliului de Securitate pe acest subiect, dacă suntem serioşi pentru menţinerea interdicţiei folosirii armelor chimice, atunci este necesar un răspuns internaţional şi acesta nu va veni prin acţiunea Consiliului de Securitate”, a reiterat preşedintele american.
Pe de altă parte, preşedintele francez a vorbit despre o soluţionare politică a conflictului şi a ţinut să reproşeze cotidianului Le Figaro că i-a luat un interviu lui Bashar al-Assad. „Nu va exista o soluţie militară la conflictul din Siria. Soluţia este politică, dar acţiunea militară poate grăbi soluţia politică. Asta trebuie înţeles”, a arătat Francois Hollande.
În acest timp, Statele Unite şi-au evacuat personalul neesenţial de la ambasada din Beirut. În faţa ambasadei americane din Liban a avut loc şi o demonstraţie a zeci de susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad , în semn de protest faţă de anunţata intervenţie a Statelor Unite în Siria.