Liderul de la Casa Albă susţine că restricţiile vor viza atât oficiali, cât şi companii din Rusia. În plus, sancţiunile sunt menite să lovească în importurile ruseşti de materii prime şi tehnologie folosite în industria militară.
În paralel, ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene vor anunţa tot astăzi propriile sancţiuni la adresa Moscovei.
Săptămâna trecută, liderii G7 au hotărât să impună Rusiei un set suplimentar de sancţiuni, după ce avioanele militare ale Kremlinului au încălcat spaţiul aerian al Ucrainei.
Deocamdată se ştie doar că măsurile vizează 15 oficiali şi oameni de afaceri ruşi cu influenţă în domeniile energetic şi bancar.
Pe 25 aprilie, secretarul de stat american, John Kerry, a acuzat presa rusă de propagandă în favoarea Kremlinului, spunând că promovează „fanteziile” lui Vladimir Putin despre evenimentele din Ucraina, pentru a ascunde ceea ce urmărește de fapt: destabilizarea regiunii și subminarea alegerilor de luna viitoare.
Rusia mai are foarte puțin timp pentru a-și schimba comportamentul, în caz contrar, va face o greșeală costisitoare, a avertizat Kerry. El a taxat inclusiv declarația președintelui rus, potrivit căruia Internetul ar fi un „proiect CIA”, spunând că liderul de la Kremlin face „afirmații revoltătoare” pentru a-și justifica acțiunile.