FOTO: Gulliver/GettyImages
Potrivit cifrelor compilate de Departamentul de Stat, a existat o medie de 981 de atacuri teroriste pe lună în lume în 2015, care au făcut un total de 28.328 de morți, informează Agerpres.
„Numărul total de atacuri teroriste în 2015 a scăzut cu 13% și numărul de morți provocați de aceste atentate teroriste a scăzut cu 14% față de 2014”, indică acest raport destinat membrilor Congresului.„Acesta este primul declin în număr de atacuri teroriste în lume după 2012”, subliniază în continuare diplomația americană.
Totuși, în spatele acestei cifre încurajatoare la nivel mondial se ascunde o realitate mai sumbră, cu o creștere puternică de atentate în Turcia, Bangladesh, Egipt, Siria și Filipine.
De asemenea, raportul insistă asupra faptului că „amenințarea teroristă globală a continuat să evolueze rapid în 2015, devenind din ce în ce mai descentralizată și difuză”.
Documentul arată cu degetul de asemenea spre unele țări, avertizând că extremiștii exploatează frustrările acolo unde „mijloacele de a exprima opinia în mod liber și pașnic au fost blocate”.
Dar principala amenințare rămâne gruparea teroristă Stat Islamic (SI) și legiunea sa de mișcări afiliate, care continuă să crească.
Gruparea a pierdut teren pe teritoriul califatului său autoproclamat în Irak și Siria și se străduiește tot mai mult să găsească finanțare în fața presiunii coaliției internaționale conduse de Statele Unite.
Dar SI controlează teritorii în Libia și ramura sa din peninsula egipteană Sinai s-a întărit, atacând forțele de securitate locale și revendicând un atentat contra unui avion de linie rusesc.
Gruparea a inspirat de asemenea atentate comise de „indivizi sau mici grupuri auto-radicalizate în mai multe orașe din întreaga lume”.
Gruparea Boko Haram din Nigeria a jurat credință organizației SI dar se confruntă cu o presiune militară crescută a forțelor guvernamentale din regiune.
În legătură cu organizația teroristă al-Qaida, fostul inamic public numărul unu, aceasta încearcă o revenire și continuă să inspire atacuri, în special în Yemen și estul Africii.