Aparent, anunţul Washingtonului privind restrângerea sprijinului acordat forţelor siriene antiguvernamentale pare un pas înapoi în faţa Moscovei. Preşedintele american Barack Obama are însă altă părere. El nu-şi vede ameninţată poziţia de lider al lumii de către omologul său rus, Vladimir Putin, aşa cum sugerează tot mai mulţi analişti politici de peste Ocean.
- Domnul Putin îşi trimite propriile trupe, propria armată doar pentru a-l ţine la putere, ţinând de un fir de aţă, pe singurul său aliat...
- Vă contestă autoritatea, domnule preşedinte!
- Nu, Steve, trebuie să îţi spun, dacă tu crezi asta, dacă prăbuşirea propriei economii şi trimiţând trupe pentru a-ţi sprijini singurul aliat înseamnă conducere, atunci avem o definiţie diferită a conducerii”, a declarat Barack Obama într-un interviu televizat.
Pe de altă parte, americanii recunosc eşecul parţial al efortului de a sprijini necondiţionat grupările rebelle. Mulţi dintre luptătorii pregătiţi în bazele SUA au fugit, cu tot cu armament, la extremiştii din Statul Islamic.
Programul de antrenare şi înarmare a rebelilor a început de Armata americană în luna mai şi trebuia să pregătească până la 5400 de luptători pe an.
„Ceea ce s-a dovedit eficient în trecut, în special în Siria, a fost partea de echipare din programul de echipare şi instruire. Ne-a ajutat în Kobani. Ne-a ajutat în Irak, chiar înainte să înfiinţăm o misiune de consiliere şi de sprijin. Şi am văzut că poate fi eficientă în momentul în care este combinată cu puterea aerienă”, a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Dacă strategii americani au schimbat tactica în Siria, Turcia este în continuare îngrijorată de acţiunile militare ale Rusiei la graniţa sa. Potrivit analiştilor, recentele încălcări ale spaţiului aerian turcesc de către avioanele ruseşti din Siria ar putea afecta grav relaţiile dintre Moscova şi Ankara.
Citiți și: