Turcia avertizează că vor fugi din zonele de conflict până la trei milioane de oameni în perioada următoare. Uniunea Europeană a reuşit să elaboreze un plan care să redistribuie, deocamdată parţial, povara migraţiei între toate statele membre. Planul este implementat însă cu paşi mici, în timp ce fluxul de refugiaţi creşte exponenţial.
Prezentat ca o mare victorie a spaţiului comunitar şi o dovadă a solidarităţii europene, primul grup de azilanţi a fost transferat din Italia în Suedia.
„Este o zi importantă pentru Europa şi pentru Uniunea Europeană. Este o zi victorioasă”, a spus Angelino Alfano, ministrul de Interne al Italiei.
Doar 19 refugiaţi africani, toţi originari din Eritreea, au beneficiat de transferul spre Suedia în condiţiile în care Uniunea Europeană a convenit să repartizeze 160.000 de oameni aflaţi în prezent în Italia şi Grecia.
„Sunt doar 19 persoane, dar ele sunt o dovadă că Europa poate să facă faţă acestei probleme”, a spus Jean Asselborn, ministrul Afacerilor Externe din Luxemburg.
Cele mai recente date ale Organizaţiei Mondiale pentru Migraţie arată că numărul celor care au traversat Mediterana pentru a ajunge în Europa se apropie de 600.000.