Studiu: Cine mănâncă ardei iuți are șanse mai mici să facă infarct sau atac cerebral

Data actualizării: Data publicării:
Ardei iuti
Foto: Guliver/GettyImages

Consumul de ardei iute și de mâncăruri picante, în general, reduce riscul decesului provocat de o boală cardiacă sau atac cerebral, arată rezultatul unui studiu realizat, pe o perioadă de 8 ani, de către cercetătorii italieni, informează CNN.

Studiul respectiv a cuprins 23.000 de persoane, împărțite în două categorii distincte: cei care mănâncă picant și cei care nu mănâncă picant.

Cercetătorii au monitorizat, timp de 8 ani de zile, obiceiurile alimentare ale acestor persoane. Concluzia studiului, publicat în Jurnalul Colegiului de Cardiologie din SUA,  a fost că cei care mănâncă arde iute de cel puțin patru ori pe săptămână au un risc cu 40% mai scăzut  să facă infarct, comparativ cu cei care nu mănâncă ardei iute.

De asemenea, riscul unui deces provocat de atac cerebral este cu 50% mai mic în rândul pasionaților de rețete picante.

„Ce e interesant este că aceste rezultatele obținute sunt independente de tipurile de dietă urmate de persoanele care au făcut obiectul cercetării”, a declarat liderul echipei de cercetători, Marialaura Bonaccio, epidemiologist la Institutul Mediteranean de Neurologie (Neuromed).  

„Cu alte cuvinte, indiferent că urmezi o dietă mediteraneană sănătoasă, sau una mai puțin sănătoasă, dacă folosești ardei iute, acesta acționează ca un agent de protecție”.

Studiul a fost realizat în regiunea Molise, din sudul Italiei.

Echipa de cercetători încearcă acum să determine mecanismele biochimice datorită cărora ardeiul iute e benefic pentru sănătatea organismului.

Ce spun cercetătorii britanici: degeaba mănânci ardei iute, dacă nu mănânci sănătos

Duane Mellor, specialist în dietetică și profesor de medicină din Marea Britanie a considerat că rezultatele studiului, deși „interesante”, nu demonstrează o legătură cauzală directă între consumul de ardei iute și beneficile pentru sănătate.

Astfel, e posibil ca, pe lângă pasiunea pentru ardei iute, persoanele care au făcut obiectul cercetării „să aibă, pur și simplu, o dietă bazată pe mâncare, condimente și legume proaspete”.

„Astfel, în acest caz, beneficiile ardeiului iute asupra sănătății sunt minime și, cel mai probabil, e vorba doar de mâncatul sănătos”, a declarat medicul dietetician consulat de CNN.

Un alt expert englez în nutriție, Ian Johnson, a apreciat „metodele robuste” de cercetare folosite în respectivul studiu dar a atras atenția că cercetătorii italieni nu au putut demonstra că, dacă mănânci, pur și simplu, mai mult ardei iute asta va aduce, cu sine, beneficii suplimentare pentru sănătate.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...