Stațiunea alpină de vis din Austria, „Ibiza Alpilor”, a devenit focar de infecție cu coronavirus și coșmar prelungit pentru turiști
Data publicării:
Un cântecel celebru printre turiștii și locuitorii stațiunii de iarnă Ischgl din Tirol, Austria, îl prezintă ca fiind „visul unei ierni albe”. Pentru turiștii care l-au vizitat cel mai recent, însă, el a devenit ceva mai degrabă similar unui coșmar prelungit, relatează POLITICO.
Peisajul de iarnă de vis care atrage milioane de turiști în fiecare iarnă în această stațiune s-a dovedit a fi un loc perfect de incubație pentru coronavirusul care afectează, în ultimele săptămâni întreg globul.
Autoritățile austriece au motive să creadă că numărul mare de turiști din toate Europa care au venit în stațiunea cunoscută drept „Ibiza Alpilor” au plecat cu mai mult decât un bronz ușor de munte și o mahmureală.
Până la momentul în care oficialii austrieci și-au dat seama cât de mare este, de fapt, criza, era deja prea târziu. Autoritățile sanitare de-a lungul Scandinaviei au depistat mai multe sute de cazuri de infectare care au originat din Ischgl. Marți, Norvegia a anunțat că aproape 40% dintre cazurile de infectare, 1400 la număr, sunt venite din Austria. Autoritățile sunt de părere că sute de alte cazuri și în Austria dar și în Germania își au originea în stațiunea alpină din Tirol.
Deși cancelarul austriac Sebastian Kurz a fost lăudat și în Austria dar și în afara țării pentru răspunsul său agresiv la amenințarea coronavirusului, criticii spun că schimbarea rapidă de politică a guvernului de la Viena vine după ce a realizat cât de mult a afectat criza situația din Tirol.
În ciuda avertizărilor venite de la alte țări referitoare la problemele din Ischgl, autoritățile locale din Tirol au refuzat să ia măsuri concrete, temându-se de un impact negativ asupra economiei locale. Întreaga regiune depinde de turism și de banii pe care îi aduc turiștii europeni, iar Viena nu a intervenit.
„Lăcomia a fost mai puternică decât responsabilitatea pentru sănătatea comunității și a turiștilor”, concluzionează publicația Der Standard, în legătură cu situația din Ischgl.
Primul semn serios că situația nu este bună au apărut în 1 martie, când autoritățile islandeze au descoperit că 15 pasageri dintr-un zbor care venea de la Munchen au fost depistați cu coronavirus. Dintre ei, 14 fuseseră în Ischgl. Islanda a avertizat autoritățile austriece, însă Viena nu a luat în serios acest avertisment.
Nici oficialii din Sănătate ai regiunii nu au fost convinși că zona ar putea fi un focar de infecție cu coronavirus. „Din punct de vedere medical, este improbabil că infecția s-a răspândit din Tirol”, spunea Franz Katzgraber, unul dintre principalii responsabili pe Sănătate din regiune, într-un comunicat. Autoritățile locale au sugerat că a fost vorba de un pasager care a călătorit în Italia care ar fi fost sursa infecției din avionul islandez.
Austria a ignorat decizia Islandei de a emite un avertisment de călătorie pentru Tirol. În zilele care au urmat, mai multe cazuri de infectare ale turiștilor care petrecuseră la Ischcl au apărut și în Danemarca, Norvergia, Suedia și Germania, iar în 7 martie, un barman de la un bar celebru în stațiunea alpină a fost depistat cu coronavirus.
Autoritățile austriece nu au început să ia măsuri decât atunci când au descoperit că alte 15 persoane fuseseră în contact cu barmanul și erau și ele infectate. În 10 martie, toate barurile din Ischgl au fost închise, însă au fost păstrate deschise hotelurile și facilitățile de schi.
Dar virusul a continuat să se răspândească, forțând guvernul, în 13 martie, să ia măsura fără precedent de a închide întreaga valea din jurul lui Ischgl și să pună stațiunea în carantină, împreună cu St. Anton, o altă zonă populară pentru turiști din apropiere.