După vizita lui secretarului de stat american John Kerry la Beijing, Statele Unite şi China au decis să îşi unească eforturile pentru a evita un conflict nuclear.
„Suntem în măsură, Statele Unite şi China, să subliniem angajamentul nostru comun de a denucleariza Peninsula Coreeană într-o manieră paşnică”, a spus John Kerry, secretar de stat al SUA.
Și China a pledat pentru intensificarea eforturilor diplomatice în criza nord-coreeană.
„Criza trebuie rezolvată prin dialog şi consultări. Abordarea corespunzătoare a problemei nucleare coreene serveşte interesele noastre comune. Este, de asemenea, responsabilitatea comună a tuturor părţilor”, a spus Yang Jiechi, consilier de stat.
În calitate de principal partener comercial, susţinător financiar si cel mai apropiat aliat diplomatic al Coreei de Nord, China pare cea mai în măsură să primească misiunea de a-şi folosi influenţa împotriva regimului de la Phenian.
În vreme ce Nordul comunist este în toiul pregătirilor pentru festivităţile de mâine, dedicate aniversării a 101 ani de la naşterea fondatorului regimului, Kim Ir Sen, ţările vecine sunt în stare de alertă maximă.
Coreea de Sud a trimis baterii antiaeriene şi sute de puşcaşi marini pe insula Yeongpyeong, care a fost atacată de Coreea de Nord acum trei ani. Iar Japonia, amenintată cu un atac nuclear de către Phenian, este cu ochii pe radare. Baterii antirachetă au fost instalate şi pe insula Okinawa, iar armata a primit ordin să intercepteze orice rachetă nord-coreeană care ar survola teritoriul ţării.