Ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, a ordonat, joi, convocarea a până la 30.000 de rezerviști, dispoziție ce ar putea indica o acțiune israeliană și mai fermă împotriva militanților palestinieni. Aceștia, în dorința de a răzbuna moartea liderului militar al Hamas, Ahmed Jabari, au tras cu sute de rachete asupra teritoriului israelian.
Paradoxal, cu câteva ore înante de a fi ucis, Ahmed Jabari ar fi încheiat un acord cu Israelul pentru asigurarea securității, potrivit publicației israeliene Haaretz. Dezvăluirea ridică semne de întrebare privind adevăratul rol al lui Ahmed Jabari în cadrul mișcării integriste Hamas.
Sirenele au răsunat la Tel Aviv pentru prima oară de la războiul din Golf
În orice caz, o ploaie de rachete – cel puțin 245 - trase de militanţi palestinieni s-a abătut astazi asupra Israelului după ce armata statului israelian l-a ucis pe șeful aripii militare a organizației Hamas. O mare parte dintre rachete au fost interceptate de sistemul antirachetă Iron Dome, însă altele şi-au atins ţinta.
Cel puţin trei israelieni şi-au pierdut viaţa în urma atacurilor, iar zeci de case au fost avariate.
Sirenele au sunat la Tel Aviv pentru prima dată după războiul din Golf. O rachetă trasă din Fâşia Gaza ameninţa securitatea capitalei israeliene. Aceasta a căzut, însă, în mare, la o distanţă de 7 kilometri depărtare de Tel Aviv. Jihadul Islamic a revendicat comiterea atacului, care nu s-a soldat cu victime.
Mâine, Israelul a anulat cursurile școlare pentru cei care locuiesc pe o rază de 40 de kilometri de Gaza.
Acțiunea Israelului, „Pilonul apărării”, va continua
Palestinenii dau replica Israelului pentru ofensiva statului israelian din Fâşia Gaza, soldată cu uciderea unui lider marcant al Hamas şi zeci de victime civile. Acţiunea Israelului – denumită operațiunea „Pilonul apărării” - este departe de a se fi încheiat, în vizor aflându-se 100 de ţinte ce vor fi atacate rând pe rând.
„Toate opţiunile sunt pe masă, inclusiv o operaţiune terestră, am alertat mai multe unităţi de rezervişti şi analizăm următorii paşi. Lovim pe cale aeriană diverse ţinte, depozite de rachete, tuneluri subterane unde sunt ascunse rachete şi alte ţinte”, a explicat Avital Leibovitch, purtător de cuvânt al armatei israeliene.
Fatah face apel la reconciliere
Lideri ai Fatah, facţiune rivală a Hamas, fac apel la reconciliere pentru a lupta împotriva agresiunilor israeliene. „Ce se întâmplă în Gaza este o crimă împotriva poporului palestinian, un atac continuu. În Gaza, Israelul nu face diferenţă între civili şi facţiuni. De aceea trebuie să ne unim şi să punem punct divizării prin reconciliere”, a declarat Tawfeek Tirawi, şeful serviciilor secrete palestiniene.
Reacții internaționale
Consiliul de Securitate s-a reunit de urgenţă, însă nu a fost luată nicio măsură. Liga Arabă se va reuni, sâmbătă, la cererea președintelui palestinian Mahmud Abbas pentru a discuta despre ultimele operaţiuni ale Israelului în Fâşia Gaza.
Egiptul, Iordania, Turcia și Rusia au condamnat faptul că Israelul a recurs la forță, în timp ce în rândul susținătorilor, cei mai vocali au fost americanii și britanicii.
La Cairo, Frăția Musulmană a spus că nu vor rămâne nepedepsite crimele israeliene. Egiptul și-a rechemat ambasadorul de la Tel Aviv, iar noul președinte al Egiptului, islamistul Mohamed Mursi, văzut ca un protector al Hamas, a denunțat acțiunile israeliene și își trimite premierul, vineri, în vizită în Fâșia Gaza.
Pe de altă parte, ministrul de externe britanic a spus că Hamas poartă principala responsabilitate, iar președintele american Barack Obama a vorbit la telefon cu premierul Benjamin Netanyahu și președintele Shimon Peres.