SpaceX a lansat prima călătorie în spațiu a unor cetățeni privați. Un miliardar a finanțat misiunea numită Polaris Dawn

Data actualizării: Data publicării:
The Polaris Dawn Crew Prep for First Commercial Spacewalk at the Kennedy Space Center, Orlando, Florida - 26 Aug 2024
Echipajul misiunii Polaris Dawn este format din Jared Isaacman, Scott Poteet, Sarah Gillis și Anna Menon. Sursa foto: Profimedia Images

Un echipaj format din patru persoane, un antreprenor miliardar, un militar pensionat și doi angajați ai SpaceX, se aflau marți în etapele finale de pregătire pentru o misiune riscantă, numită Polaris Dawn, care va încerca prima plimbare spațială privată a companiei lui Elon Musk, folosind noile costume spațiale marcă proprie și o navă spațială reproiectată.

Actualizare 13,10 Echipajul Polaris Dawn a decolat la ora 12,23, ora României

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

SpaceX a transmis în direct evenimentul pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter pe care CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a achiziționat-o în 2022.

Știre inițială

Un antreprenor miliardar, un militar pensionat și doi angajați ai SpaceX sunt gata să se lanseze de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida la bordul capsulei Crew Dragon a SpaceX, a cincea și cea mai riscantă misiune spațială privată a navei spațiale de până acum, conform Reuters.

O încercare de lansare luna trecută a fost amânată cu câteva ore înainte de decolare, din cauza unei mici scurgeri de heliu în echipamentele terestre de pe platforma de lansare a SpaceX. Compania a remediat scurgerea, dar nava Falcon 9 a fost apoi blocată de autoritățile de reglementare din SUA din cauza unui eșec de recuperare a rapelului în timpul unei misiuni fără legătură cu acest zbor, întârziind și mai mult lansarea Polaris.

Primind apoi permisiunea să reia zborurile Falcon 9, misiunea Polaris este acum programată pentru o lansare, marți, dar care are doar 40% șanse de vreme favorabilă, conform prognozei meteo de lansare a Forțelor Spațiale din SUA.

Siguranța echipajului este absolut esențială și această misiune prezintă mai multe riscuri decât de obicei, deoarece va fi cea mai lungă îndepărtare de Pământ de la Apollo și de la prima plimbare spațială comercială!”, a scris Elon Musk, CEO-ul SpaceX, despre misiune luna trecută, pe X.

Doar astronauții guvernamentali bine pregătiți și bine finanțați au făcut plimbări în spațiu în trecut. Au ajuns aproximativ 270 pe Stația Spațială Internațională (ISS) de la crearea sa în 2000 și 16 astronauți chinezi din Beijing pe stația spațială Tiangong.

Misiunea SpaceX, numită Polaris Dawn, va dura aproximativ cinci zile pe o orbită care trece până la 190 km și până la 1.400 km, cea mai mare distanță pe care o va fi parcurs un om de la sfârșitul programului lunar Apollo al Statelor Unite în 1972.

Plimbarea spațială este planificată pentru a treia zi a misiunii la 700 km altitudine și va dura aproximativ 20 de minute. Ambarcațiunea Crew Dragon de la SpaceX își va depresuriza lent întreaga cabină și toți cei patru astronauți se vor baza pe costumele lor spațiale mai mici, construite de SpaceX, pentru oxigen.

Prima plimbare spațială din SUA a fost în 1965, la bordul unei capsule Gemini și a folosit o procedură similară cu cea planificată pentru Polaris Dawn: capsula a fost depresurizată, trapa s-a deschis și un astronaut în costum spațial s-a aventurat afară, cu o prindere.

Jared Isaacman, 41 de ani, pilot și fondator miliardar al companiei de plăți electronice Shift4, finanțează misiunea Polaris, așa cum a făcut-o pentru zborul său Inspiration4 cu SpaceX în 2021. El a refuzat să spună cât plătește pentru misiuni, dar probabil că e vorba sute de milioane de dolari.

Misiunii i se alătură Scott Poteet, în vârstă de 50 de ani, locotenent colonel în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA; și angajații SpaceX Sarah Gillis, 30 de ani, și Anna Menon, 38 de ani, ambele ingineri seniori la companie.

Pentru plimbarea spațială, Isaacman și Gillis vor ieși din nava spațială prinși de o linie de oxigen, în timp ce Poteet și Menon rămân în cabină.

Misiunea este prima din programul privat Polaris al lui Isaacman care include o misiune ulterioară Crew Dragon în viitor, urmată de un zbor pe Starship a SpaceX, o rachetă gigantică pe care compania a cheltuit miliarde de dolari.

Echipajul de patru persoane este efectiv cu subiecți de testare pentru o serie de experimente științifice care vor avea ca scop să arunce lumină asupra modului în care radiațiile cosmice și vidul din spațiu afectează corpul uman, adăugându-lu la zeci de ani de studii asupra astronauților care trăiesc la bordul ISS.

De la retragerea navetei spațiale în 2011, NASA s-a bazat foarte mult pe companie și pe Crew Dragon, care a efectuat nouă misiuni cu astronauți către și de la ISS pentru agenție, ca singurul vehicul american de calitate pentru echipaj în funcțiune.

Compania a lansat anterior patru misiuni private: Isaacman's Inspiration4 și trei zboruri private cu astronauți organizate de agentul de misiune Axiom Space din Houston.

Boeing se luptă să dezvolte o navă spațială similară, Starliner, care ar putea rivaliza cu Crew Dragon. Dar cea mai recentă misiune de testare NASA a Starliner, care a început în iunie - prima dată când zboară cu un echipaj la bord - și-a lăsat astronauții pe ISS săptămâna trecută din cauza unor probleme cu sistemul său de propulsie.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Pro FM
Demi Lovato, despre gustul dulce-amărui al faimei: "A fost tot ce mi-am dorit, dar m-am simțit mizerabil"
Film Now
Primul soț al lui J.Lo, dezvăluiri neașteptate: „Trebuia să ne prefacem” Ce sfaturi i-a dat cântăreței care e...
Adevarul
Sute de spărgători, dealeri de droguri și criminali, eliberați pe străzile din Marea Britanie. Reacțiile...
Newsweek
9.000 lei amendă pentru locuitorii care fac aceste lucrări la bloc. Mai mulți locatari amendați!
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Problema asociată bătrâneții, cu care s-a confruntat Kelly din Beverly Hills. Neputința de a-și duce viața...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu