Vicepremierul italian Matteo Salvini a lansat o campanie de apărare în faţa procurorilor care cer condamnarea sa la şase ani de închisoare pentru că în 2019, când era ministru de interne, a refuzat debarcarea unor migranţi de pe o navă a unui ONG, relatează luni agenţia EFE.
Actualul vicepremier, de asemenea ministru al transporturilor, este acuzat de sechestrare de persoane şi abuz în serviciu pentru blocarea navei ONG-ului spaniol Open Arms, decizie pe care a luat-o atunci în cadrul politicii stricte pe care a impus-o Ministerului de Interne de a închide porturile italiene în faţa navelor ONG-urilor care preiau migranţi de pe ambarcaţiuni pe Mediterana şi îi transportă către Italia.
Sentinţa în acest caz, pe care Salvini o poate ataca cu recurs, este aşteptată luna viitoare, probabil pe 18 octombrie. Până atunci, vicepremierul preconizează o serie de acţiuni în afara instanţei.
El a convocat astfel luni Consiliul Federal al partidului său Liga de extremă-dreaptă pentru a studia „iniţiativele de apărare a democraţiei, a votului popular şi a cetăţenilor puşi în pericol de stânga care foloseşte instanţele pentru răzbunare”.
Salvini consideră acest proces un dosar motivat politic, întrucât a putut fi deschis după ce Senatul i-a ridicat imunitatea în iunie 2020, cu ajutorul votului decisiv al Mişcării 5 Stele, aliaţii săi în guvern în perioada când era ministru de interne.
Vicepremierul italian, sprijinit de Viktor Orban: „Cel mai curajos patriot din Europa”
De asemenea, partidul Liga a convocat două manifestaţii în weekendurile următoare, iar punctul culminant al campaniei lui Salvini va fi reuniunea din 6 octombrie de la Pontida, bastionul partidului său, unde sunt aşteptaţi şi delegaţi străini, inclusiv membri ai grupului suveranist „Patrioţii pentru Europa” din Parlamentul European.
Mai mult, în ziua pronunţării sentinţei, parlamentarii Ligii se vor aduna în faţa Tribunalului din Palermo, unde se desfăşoară procesul, notează EFE, citată de Agerpres.
Matteo Salvini a obţinut sprijinul dreptei naţionale, reprezentată de partenerii săi din guvern, respectiv premierul Giorgia Meloni şi celălalt vicepremier, Antonio Tajani, liderul partidului Forza Italia.
El a primit sprijin şi din partea premierului ungar Viktor Orban, care l-a descris drept „cel mai curajos patriot din Europa” şi un „erou” ce riscă să fie „pedepsit pentru oprirea migraţiei”.
„Mulţumesc, Viktor, ne vedem vineri în frumosul oraş Budapesta. Procesele şi provocările nu vor opri vântul schimbării şi al libertăţii care trece prin Europa”, i-a răspuns Salvini lui Orban.
Elon Musk, de partea lui Salvini
La rândul său, miliardarul Elon Musk, un invitat frecvent la forumurile de extremă dreapta italiene, a comentat procesul lui Salvini pe reţeaua sa socială X. „Procurorul este nebun, el este cel care ar trebui să meargă la închisoare şase ani”, a remarcat Musk.
Salvini i-a transmis în acest timp un mesaj şi candidatului republican la preşedinţia SUA, fostul preşedinte Donald Trump, politician de asemenea ostil migraţiei ilegale, pentru a-l încuraja după ce acesta a fost ţinta unei a doua tentative de asasinat şi se luptă la rândul său cu dosare penale pe care le consideră motivate politic: „Procesele, violenţii, fanaticii şi comuniştii nu ne vor opri. Mergi înainte cu capul sus!”, l-a îndemnat Salvini pe Trump, într-un mesaj postat pe platforma X.
Liderul Ligii, de îndată ce a aflat sâmbătă cererea procurorilor Tribunalului din Palermo - după o audiere la care nu s-a prezentat - a publicat şi o înregistrare video cu un mesaj în apărarea sa. „Articolul 52 din Constituţia Italiei declară apărarea patriei drept o datorie sacră a cetăţeanului. Pledez vinovat că am apărat Italia şi italienii. Pledez vinovat că m-am ţinut de cuvânt”, spune Salvini în acel mesaj.
Editor : Liviu Cojan