Soția unui luptător ISIS din Raqqa a dezvăluit ororile la care erau supuse miresele jihadiștilor, în califatul declarat de teroriști în inima Siriei. Islam Mitat, o tânără de doar 23 de ani și mamă a doi copii, a mărturisit că viața ei a luat o turnură greșită în momentul în care soțul ei Ahmed, cu care era căsătorită de 3 ani, a forțat-o să meargă cu el în Siria, unde bărbatul a devenit luptător al Statului Islamic.
Originară din Maroc, Islam Mitat studia fizica la facultate și avea un blog de modă, iar sosirea în Raqqa a fost un adevărat șoc pentru ea. Ea le-a cunoscut aici pe două adolescente britanice, Zahra și Salma Halane, care au fugit din Manchester în 2014, pentru a se alătura grupării teroriste, dar și pe Sally Jones, supranumită „văduva albă”, o britanică din Kent, care se ocupa cu recrutarea femeilor pentru Statul Islamic.
Mitat a dezvăluit că jihadiștii erau încântați să își vadă numele în marile publicații internaționale și au sărbătorit atacurile teroriste din Europa. La scurt timp după ce Mitat a ajuns în Siria, soțul ei a fost ucis în lupta de la Kobane, iar câteva luni mai târziu femeia l-a adus pe lume pe primul ei copil, Abdullah. Tânăra a povestit că și-a cunoscut soțul pe un site de dating musulman. După ce s-au căsătorit, bărbatul a mințit-o că trebuie să se mute în Turcia cu serviciul, iar Islam a decis să îl urmeze. Însă odată ajunsă acolo, fără bani și fără alt sprijin, femeia a fost obligată să treacă ilegal granița în Siria, împreună cu soțul ei.
După moartea soțului ei, Islam a fost căsătorită cu forța cu un luptător afgan, de origine germană, care i-a interzis să mai iasă din casă. Tânăra a reușit cu greu să divorțeze de noul ei soț abuziv, dar a fost măritată din nou, de data aceasta cu un luptător australian.
Islam Mitat povestește că și-a dat seama că situația ei putea fi infinit mai rea în momentul în care a întâlnit mai multe femei Yazidi, sclavele sexuale ale luptătorilor jihadiști. Acestea erau bătute zilnic, iar Islam povestește că teroriștii le foloseau „pentru a se distra”.
Mitat își amintește cu groază și de crimele de război comise de jihadiști. Ținte erau cei acuzați de „trădare”, dar și prizonierii de pe front. Aceștia erau mutilați și spânzurați în locuri publice, inclusiv pe străzi. „Este dificil să mergi pe stradă și să treci pe lângă oameni morți, mutilați, plini de sânge. A fost îngrozitor”, mai povestește femeia.