Venezuela a dat ceasurile înainte cu o jumătate de oră. Mai multă lumină la orele serii când în mod normal consumul de energie electrică atinge nivelul cel mai ridicat ar trebui să mai reducă din cerere şi să mai elibereze din presiunea la care este supusă reţeaua de electricitate.
De săptămâni bune, locuitorii Venezuelei se confruntă cu pene de curent frecvente. Dacă regimul de la Caracas declară că de vină este seceta care a dat peste cap activitatea hidrocentralelor, opoziţia susţine că anii întregi de proastă gestionare a sectorului energetic au aruncat ţara în haos.
„Vinovaţii pentru această situaţie sunt responsabilii din industria energiei electrice, care au renunţat la termocentrale şi care n-au avut niciun plan de rezervă în caz de secetă”, a spus Winston Cavas, analist politic.
Populaţia se adaptează cu greu şi este sceptică în faţa măsurilor disperate luate de guvern: „Noi nu suntem obişnuiţi să economisim energie. Suntem într-o situaţie foarte grea şi decizia luată acum nu cred că va aduce rezultate. De fapt, sigur nu va aduce.”
Mare producătoare de petrol, Venezuela suferă şi din cauza cotaţiilor mici, practic principala sa bogăţie a rămas fără valoare. Contextul nu îi este deloc favorabil preşedintelui criticat vocal în ultima perioadă.
În speranţa că va mai câştiga ceva susţinători, Nicolas Maduro a anunţat majorarea salariului minim cu 30% până la 15.000 de bolivari pe lună. Dacă ne luăm după rata de schimb a băncii naţionale, suma ar fi echivalentă cu 40 de dolari, dar după cotaţiile caselor de schimb nu trece de 14. Liderul de la Caracas speră că toate problemele se vor rezolva la prima ploaie.
„Cel mai important este să conştientizăm ce se întâmplă, mai întâi la nivel personal, fiecare acasă, apoi marii consumatori. Să avem o conştiinţă naţională. Al doilea lucru important este să plouă”, a spus Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei.
Şi dacă toate acestea nu erau de ajuns, locuitorii din Venezuela au rămas şi fără bere. Cel mai mare producător şi-a închis toate fabricile pentru că guvernul refuză să-i mai aloce banii necesari importului de materie primă.